Składniki:

4 porcje

- 2 szklanki płatków owsianych marki Sonko

- 100 g masła

- 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowy

- 6 jabłek

- cynamon

- cukier trzcinowy/kokosowy

- maliny

- lody śmietankowe

Przygotowanie:

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło następnie wrzucamy na nie pokrojone jabłka. Podsmażamy je kilka minut, po czym dodajemy cynamon i cukier. Podsmażone jabłka przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Płatki owsiane, cukier oraz masło dokładnie zagniatamy. Przygotowaną kruszonką przykrywamy jabłka. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) i pieczemy przez 20 min.

3. Do każdej salaterki nakładamy porcję zapieczonych jabłek i gałkę lodów. Całość dekorujemy malinami i miętą.

 

Smacznego!