Składniki dla 2 osób:

  • 200g Ryżu Risotto marki Risana
  • 150g krewetek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki białego wina
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 100ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • pół szklanka mrożonego groszku
  • kilka oliwek
  • mała cukinia
  • limonka
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starty czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do zarumienienia.

Zawartość patelni odstawiamy na bok a na wolną jej część wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy cukinię pokrojoną w paski, obsmażamy. Mieszamy składniki na patelni dodajemy paprykę w proszku, sól , następnie wlewamy wino, mieszamy.

Do warzyw dodajemy przecier, a po chwili wsypujemy ryż. Chwilę smażymy.

Wlewamy bulion, dodajemy groszek i mieszamy.

Na wierzchu układamy krewetki, pomidorki, oliwki i cukinię. Zmniejszamy ogień.

Patelnię przykrywamy folią aluminiową i gotujemy około5 minut.

Podajemy z natka pietruszki i sokiem z limonki.

Smacznego