Pyszny, puszysty jaglany sernik – brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Zakochacie się w nim, tak samo jak my – zatem do dzieła!

Składniki na formę o średnicy ok. 17,5 cm:

Spód

    • 80 g margaryny
    • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 1 budyń waniliowy
    • 6 łyżek cukru (zamiennie - 8 łyżek ksylitolu)

Masa “sernikowa”

    • 2 torebki kaszy jaglanej
    • 120 g cukru (lub 140 g ksylitolu)
    • 1 budyń waniliowy
    • 400 ml mleczka kokosowego

Warstwa kokosowa:

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1 łyżeczka cukru (lub 2 ksylitolu)

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Składniki na spód podłączyć, wyrobić z nich ciasto i wykleić nim spód posmarowanej tłuszczem formy. Składniki na masę „serową“ połączyć i zmiksować, aż będzie gładka. Wyłożyć do formy i piec we wcześniej nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 40 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić. Otworzyć formę, ściąć górną warstwę ciasta, aby jego powierzchnia była równa i ponownie umieścić ciasto w formie. Mleczko kokosowe zagotować z cukrem (lub ksylitolem) i agarem. Gotować powoli przez 2 minuty ciągle mieszając, po czym lekko wystudzić i wlać na ciasto. Pozostawić do stężenia. Sok pomarańczowy wymieszać z cukrem (lub ksylitolem) i agarem. Gotować powoli przez 2 minuty ciągle mieszając, po czym lekko wystudzić i również wlać na ciasto. Całość pozostawić do stężenia i przed krojeniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Author: Redakcja