Czas przygotowania: ok. 35 minut

Poziom trudności: średni 

Składniki:

    • 150 g płatków żytnich
    • 150 ml śmietany roślinnej
    • 300 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 łyżki płatków drożdżowych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka majeranku suszonego
    • 1/2 łyżeczki mielonego rozmarynu
    • sól

Sos musztardowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Dodać posiekane pieczarki i smażyć ok. 5 minut - od czasu, do czasu mieszając. Lekko wystudzić, po czym połączyć wszystkie składniki i wymieszać. Ostawić na ok. 5 minut, a następnie umieścić* w foremce do muffinek i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 ºC, przez około 30 minut

Smacznego!

 

Author: Redakcja