Nowy trend śniadaniowy śniadaniowy, czyli szakszuka w różnych postaciach - podbija serca porannych łakomczuchów

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 porcje

    • 1 torebka kaszy jaglanej marki Risana
    • 2 pomidory
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki
    • 1/2 łyżeczki kminu
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • świeżo zmielony pieprz
    • sól morska
    • oliwa z oliwek
    • świeże zioła

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę, wszystko przysmażamy na patelni.

Do przysmażonej cebuli dodajemy obrane pokrojone w kostkę pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko 10 min.

Całość przyprawiamy, mieszamy i wbijamy jajka. Przykrywamy patelnie do momentu ścięcia się jaj.

Podajemy z kaszą jaglaną, posiekaną natką pietruszki i świeżą bazylią.

Smacznego!