Pyszne szaszłyki z ryżem to idealne danie na obiad, spotkanie ze znajomymi, czy ogrodowego grilla. Przyrządzicie je bardzo szybko, a aromatyczne przyprawy i dodatki w postaci sałatki z czerwonej kapusty będą się z świetnie komponowały z upieczonym mięsem. Solidna porcja smaczności!

Składniki:

  • 2 torebki ryżu jaśminowego marki Risana
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków
  • oliwa z oliwek
  • dodatki: limonka, czerwona kapusta, mięta, czarny sezam

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski z mięsem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, przyprawy i łyżkę oliwy. Wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przez około 15 minut. Unikniesz w ten sposób przypalenia. Z mięsa formuj kulki i nadziewaj je na patyczki. Dociskając dłońmi formuj z nich podłużny kształt. Mięso grilluj na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej oliwą z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Szaszłyki podawaj z ryżem, surówką z czerwonej kapusty, chilli, listkami mięty i oliwą. Smacznego!

Author: Redakcja