Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-01-10

Sałatka tatar ze śledzia z kaszą orkiszową

Jeśli karnawał to tatar musi być! U nas w wydaniu sałatki śledziowej z kaszą orkiszową! Takiego

... Czytaj więcej...

Nasz sposób na zimowe szarości? Jaglane placuszki z malinami :) Chyba nie znamy osoby, której nie poprawiłyby humoru i nie dodały energii! Łapcie przepis!

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej marki Risana
  • szklanka mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka miodu
  • olej rzepakowy

 

  • 150 g mrożonych malin
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  • W wodzie gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną studzimy.
  • W dużej misce mieszamy, kaszę, jajko, mąkę i miód.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy okrągłe placki na złoty kolor. Z każdej strony po około 2-3min.
  • W rondelku na małym ogniu gotujemy mrożone maliny i miód do uzyskania gęstego malinowego sosu z kawałkami owoców. Placki podajemy polane malinowym sosem z listkami mięty lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Szukacie pomysłu na szybką przekąskę? Kanapeczki z łososiem i koperkiem przygotowane na pieczywku Vega Lekkie będą idealne! Niewielkie kromeczki są stworzone do przekąsek typu finger foods – niezawodnych na każdej imprezie ;) Dodatkowo możecie bawić się smakami pieczywka i jego kolorami co gwarantuje, że wasze przekąski na 100% nie będą wyglądały nudno!

Wszystkie najlepsze smaki na świecie są w jednym kolorze - zielonym. A dziś wykorzystamy zielone składniki aby ten prosty, smaczny posiłek zmienił się w coś, co będzie gościć na naszych stołach bardzo często. Zielona Shakshouka podawana z ryżem jest bardzo sycąca. Można ją również zabrać ze sobą do pracy!

Danie dla 2 osób || czas przygotowania 25 min

  • 150 g świeżego jarmużu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • Garść natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła
  • Ząbek czosnku
  • Parmezan lub feta do posypania
  • 4 jajka
  • 100g ryżu marki Risana Basmati

 

Sposób przygotowania:

1. Jarmuż oberwać z twardych łodyg i sparzyć gorąca woda przez kilka minut. Kiedy będzie miękki, wodę dobrze odsączyć a jarmuż poszatkować bardzo drobno.

2. Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek i lekko zeszklić.

3. Dodać jarmuż i dusić pod przykryciem na małym ogniu Ok 5 min.

4. W między czasie poszatkować szpinak i pietruszkę i wstawić ryż do gotowania.

5. Wszystko dodać na patelnie i dusić aż szpinak zwiotczeje Ok 3 min.

6. Dodać śmietany, odparować ja przez jakieś 5 min.

7. W zielonym sosie zrobić 4 wgłębienia, wbić jajka i przykryć. Czekać aż jajka się zetną do ulubionej konsystencji.

8. Ryż odsączyć, wysypać pół saszetki na talerz. Na to podać gorący sos z jajkiem, posypać parmezanem bądź feta.

 

Smacznego!

 

Kaszotto to idealne danie na mroźny dzień: jest sycące, rozgrzewające i niezwykle aromatyczne!

 Porcja na 4 osoby || czas przygotowania 30-35 min

Składniki:

    • 4 woreczki kaszy pęczak Risana
    • 1 szklanka zielonego groszku
    • 3 i 1/2 szklanki bulionu
    • Sól, pieprz
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 1/2 szklanki tartego parmezanu
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 125 g sera brie
    • Świeża natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

1. Na maśle szklimy czosnek.

2. pęczak wyciągamy z woreczka do garnka z czosnkiem. Zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy mrożony groszek. Doprowadzamy do zagotowania. Mieszając od czasu do czasu. Gotujemy Ok 20 min aż do rozgotowania.

3. Dodajemy resztę bulionu, sól i pieprz i zmieszany gaz, gotujemy kolejne 5 min.

4. Dodajemy śmietanę i parmezan, jak również skrojone pół kostki sera brie. Dobrze mieszamy aż do rozpuszczenia sera.

5. Podajemy gorące, z plastrem sera lub parmezanem i świeża pietruszka.

Smacznego!

Sałatka Fattoush pochodzi z Libanu, i jest perfekcyjna jako dodatek do dań, bądź jako lekki posiłek. Lista składników sałatki jest naprawdę podstawowa z sałatą rzymską, czerwoną cebulą, rzodkiewkami i pomidorem, ogórkiem. Najważniejsze w tej sałatce, jest połączenie przyprawy sumak z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Ja do mojej wersji robię dressing z sera feta, który fajnie pasuje z sałatką. Sama oliwa by również wystarczyła.

Dressing

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć)
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • pare listków mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Na sałatkę:

  • 1 duża lub 3 małe sałaty rzymskie
  • 3/4 zielonego ogórka
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 6-8 rzodkiewek
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak
  • 1 czerwona cebula ( 1/2 jest jest bardzo duża)
  • 10 sztuk chrupkiego pieczywa Vega Lekkie o smaku pomidorowym

Na dressing, w małej misce wymieszaj wszystkie składniki ze sobą za pomocą blendera, aż do połączenia.

Do sałatki wrzuć słatę rzymską pokrojoną w 2cm kawałki, pomidory, cebulę, ogórka, rzodkiewki i sumak. Sałatkę z winegretem dobrze wymieszać.

Podawać posypując dużą ilością chrupkiego pieczywa - Vega lekkie.

Smacznego!

Mleko kokosowe, ryż i mango! To śniadanie mistrzów, zobacz jak proste jest jego przygotowanie!

Składniki:

  • 1 woreczek białego ryżu marki Risana
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 owoc mango
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, ryż będzie kremowy i wchłonie całe mleko.

Mango kroimy w kostkę lub plasterki według uznania.

Do miseczek wlewamy kremowy kokosowy ryż a na górę pokrojony owoc mango.

Całość oblewamy płynnym miodem i dekorujemy listkami mięty.

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji