Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Szybki obiad? Mamy idealny przepis!

Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego marki Sonko
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 ml pasaty pomidorowej
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa
  • pietruszka
  • ser
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki kuminu

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z ząbkiem czosnku. Dodajemy mięso mielone, kukurydzę, przyprawy sypkie i wlewamy pasatę pomidorową. Całość dusimy około 30 min. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż i przekładamy do naczynia. Danie posypujemy tartym serem i zapiekamy 25-30 min. Podajemy z posiekaną pietruszką.

Tatar w wersji vege! Palce lizać!

Składniki:

  • Pieczywo lekkie Sonko
  • 1 mały słoik pomidorów suszonych
  • 1 cukinia
  • tymianek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Suszone pomidory wyjmujemy z oliwy i drobno siekamy. Pomidory mieszamy z cukinią i świeżym tymiankiem. Podajemy na pieczywie Sonko. Cukinię kroimy w mała kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z suszonych pomidorów.

Sycący omlet z dodatkiem kaszy jaglanej doda Wam energii na cały dzień.

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej marki Sonko
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka roślinnego marki Sonko
  • sól, pieprz, oliwa
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ubijamy trzepaczką, szpinak bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek i szpinak. Smażymy. Jajka mieszamy z solą, pieprzem, mlekiem i zalewamy gotowy szpinak. Omlet nakrywamy pokrywką i smażymy do ścięcia się jaj. Gotowy omlet podajemy z pomidorkami i świeżymi ziołami.

 

Bardzo zdrowa i super szybka do zrobienia sałatka z kaszy gryczanej z dodatkiem sera halloumi.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej marki Sonko
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki rukola
  • ser halloumi
  • sól, pieprz oliwa

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obieramy, paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Na odrobinie oliwy grillujemy marchew, paprykę a na końcu ser halloumi pokrojony w cieńsze plastry. W dużej misce umieszczamy kaszę gryczaną wymieszana z pokrojonym w kostkę ogórkiem, dodajemy grillowane warzywa i ser. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy obficie oliwą. Dekorujemy listkami rukoli.

 

Nie ma nic lepszego, jak w letni poranek rozpocząć dzień pysznym i zdrowym koktajlem owocowym w wersji vege!

Składniki:

  • 400 ml napoju roślinnego ryżowego marki Sonko
  • pół szklanki wiśni pozbawionych pestek
  • 2 duże brzoskwinie
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

W dzbanku blendera umieszczamy umyte, pozbawione pestek owoce, dodajemy kilka listków mięty i zalewamy mlekiem roślinnym. Miksujemy Smacznego!

Naturalnie słodka marchewka świetnie współgra z nasionami czarnuszki.

Składniki:

  • wafle ryżowe Fit Vege marki Sonko
  • kilka dużych marchwi ( ok. 500 gramów)
  • cebula
  • łyżeczka czarnuszki
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Smażymy z cebulą na małym ogniu do miękkości. Odkładamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki miksujemy na gładką pastę. Pastę podajemy na waflach ryżowych Sonko, posypujemy czarnuszką oraz świeżą natką pietruszki.

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji