Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-03-12

Gulasz warzywny z kaszą jęczmienną

Warzywny gulasz z kaszą to idealne danie na zimowo-wiosenne przesilenie.

Składniki:

100 g kaszy
... Czytaj więcej...
Zdrowe śniadanie na słodko? Czemu nie!
 
Składniki:
 
100g kaszy gryczanej marki SONKO
200 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego
laska wanilii
miód
maliny
łyżeczka masła
siemię lniane
 
Przygotowanie:
 
Kaszę gryczaną gotujemy w mleku kokosowym z dodatkiem wanilii, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy łyżeczkę miodu, masła i mieszamy.
Do miseczek przekładamy gryczankę, dodajemy maliny i nasiona lnu.
 

Ryż smażony z jajkiem “jak u Chińczyka” - Możesz sobie taki zrobić w domu.

Składniki:

Ryż basmati marki SONKO
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
pół szklanki groszku konserwowego lub mrożonego
1 papryka pokrojona w kostkę
2 jaja
sól, pieprz
olej sezamowy
szczypior

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy ugotowany ryż i zostawiamy na małym ogniu przez kilka minut.
W misce mieszamy jajka z olejem sezamowym i zalewamy tym ryż, energicznie mieszając smażymy kilka minut.
Podajemy posypane szczypiorem lub świeżymi ziołami.

Pasta z awokado znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wafli, urozmaici smak surowych warzyw, doda charakteru delikatnym krakersom. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

Składniki:

Wafle ryżowe marki SONKO
2 owoce awokado
2 ugotowane jaja
papryczka chilli
szczypior
sól, pieprz
łyżka majonezu zwykłego lub wegańskiego

Przygotowanie:

Awokado i jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę.Szczypior i chili drobno siekamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce mieszamy z łyżką majonezu, solą i pieprzem.
Podajemy z waflami ryżowymi SONKO.

Ryż jaśminowy SONKO jest wyśmienitym uzupełnieniem dań kuchni tajskiej, azjatyckiej oraz egzotycznych potraw na bazie owoców morza. Dziś w towarzystwie krewetek.

Składniki:

Ryż jaśminowy marki SONKO 300 g
krewetek tygrysich
groszek cukrowy
1 duża marchewkilka pieczarek
sos sojowy
łyżeczka tartego imbiru
1 papryczka chilli
szczypta ziaren czarnego sezamu świeża kolendra
limonka
oliwa

Przepis:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki, obficie solimy, pieprzymy i rumienimy na złoto. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, groszek i pieczarki. Zostawiamy chwilę na patelni, do zredukowania nadmiernej ilości płynów.

W drugiej misce mieszamy sos sojowy z tartym imbirem, sokiem z limonki i posiekanymi papryczkami chili.
Gotowy sos wlewamy na patelnię do krewetek i chwilę smażymy.
Danie podajemy z ryżem posypane sezamem i świeżymi ziołami.

Ryż jaśminowy SONKO jest wyśmienitym uzupełnieniem dań kuchni tajskiej, azjatyckiej oraz egzotycznych potraw na bazie owoców morza. Dziś w towarzystwie krewetek.

Składniki:

Ryż jaśminowy marki SONKO 300 g
krewetek tygrysich
groszek cukrowy
1 duża marchewkilka pieczarek
sos sojowy
łyżeczka tartego imbiru
1 papryczka chilli
szczypta ziaren czarnego sezamu świeża kolendra
limonka
oliwa

Przepis:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki, obficie solimy, pieprzymy i rumienimy na złoto. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, groszek i pieczarki. Zostawiamy chwilę na patelni, do zredukowania nadmiernej ilości płynów.

W drugiej misce mieszamy sos sojowy z tartym imbirem, sokiem z limonki i posiekanymi papryczkami chili.
Gotowy sos wlewamy na patelnię do krewetek i chwilę smażymy.
Danie podajemy z ryżem posypane sezamem i świeżymi ziołami.

Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z samych orzechów. Uwaga! Nie da się go nie lubić!

Składniki:

Pieczywo maca marki SONKO
2 szklanki solonych orzeszków ziemnych lub 2 szklanki orzeszków ziemnych nie solonych
1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i prażymy. Chwilę studzimy i miksujemy. W momencie miksowania orzechów dodajemy odrobinę oleju w celu gładkiej konsystencji.

Gotowe masło przekładamy do słoika i schładzamy. Podajemy z pieczywem maca SONKO

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji