Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-07-10

Pulpeciki z indyka z kaszą jaglaną

Pulpecki z indyka z kaszą jaglaną są delikatne i soczyste. Skuszą się na nie nawet najbardziej

... Czytaj więcej...

Świeże warzywa to skarb lata! Możemy je jeść nie tylko na surowo, zapiekanych wariacji jest mnóstwo. Przed Wami Soczyste pomidory faszerowane miksem Multigrano Express Lunch!

Składniki:

  • 100 g kaszy multigrano marki Risana
  • 6 pomidorów
  • 100 g twardego sera
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • świeże zioła
  • sól pieprz
  • oliwa

    Przygotowanie:

    Cebulę drobno siekamy, podsażamy na patelni. Kaszę multigrano gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z pomidorów odkrawamy czubki i wydrążamy ze środka miąższ. Ser trzemy na małych oczkach, a zioła siekamy. Kaszę łączymy z cebulą, ziołami, miąższem z pomidorów, połową sera i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe pomidory napełniamy farszem. Na koniec górę (wierzch) posypujemy resztą startego sera i zamykamy pomidorowym daszkiem. Każdy pomidor układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

    Smacznego!

Nie bójmy się klasyki, a doskonałe risotto zachwyci każdego łakomczucha!

 

Składniki: 2 porcje

  • pół szklanki/ 100g - ryżu risotto marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 350 ml bulionu warzywnego ( 2 marchewki, pietruszka, por, cebula, pęczek pietruszki )
  • 1 łyżka tartego twardego sera
  • 2 łyżki masła łyżka oliwy
  • bazylia
  • szynka parmeńska
  • masło

Przygotowanie:

Gotujemy bulion około 2 godzin na małym ogniu (na 2 l wody potrzebujemy 2 marchewki, pietruszkę, por, cebulę, pęczek pietruszki) Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, całość rumienimy. Dodajemy ryż, smażymy zawartość patelni przez około minutę. Następnie na patelnie wlewamy wino i czekamy minutę aż się wygotuje. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu, do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż i tak do uzyskania wymaganej miękkości. Następnie do ryżu dodajemy poszarpane kawałki szynki i gotujemy od czasu, do czasu mieszając. Na koniec do ryżu dodajemy łyżkę masła, bazylię i łyżkę tartego twardego sera. Risotto posypujemy parmezanem i podajemy listkami bazylii.

Smacznego!

Kiedy w naszej lodwóce jest dość pusto, to właśnie prosta zupa może przyjść nam z pomocą. Dziś serwujemy Wam pomysł na kalafiorową z ryżem basmati. 

Do dzieła!

Składniki:

  • 100g ryżu basmati marki Risana
  • 2 litry wody
  • udo z kurczaka
  • 5 młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1 mały kalafior
  • koper
  • 4 łyżki śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy mięso i solimy. Gotujemy na większym ogniu przez ok. 40 minut. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz plasterki marchewki i pietruszki. Dodajemy również cebulę w łupinach, małego obranego selera i posiekanego kalafiora. Gotujemy przez ok. 20 minut. W połowie tego czasu dodajemy oczyszczone z kości pokrojone mięso, Na koniec do zupy dodajemy koperek oraz śmietanę.

 

Smacznego!

 

Czy dla Was smak wakacji to również smak morskiej ryby? Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na faszerowaną rybę. Jest białko, są węgle więc wszystko czego potrzebuje nasz organizm.

Spróbujecie?

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej marki Risana
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • oliwa
  • 2 okonie
  • masło
  • cytryna
  • oliwa

 

Przygotowanie

Kaszę gryczaną przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową kaszę mieszamy z przysmażoną na oliwie cebulką z czosnkiem, posiekana pietruszką, odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Rybę nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Do środka wkładamy przygotowaną kaszę gryczaną. Całość dekorujemy połówkami pomarańczy i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.

Smacznego!

 

 

Lato, to czas na lekkie kanapki oraz sezonowe warzywa i owoce! Rzodkiewka w połączeniu ze szczypiorkiem i serkiem naturalnym to idealne śniadanie, przekąska a nawet kolacja!

Składniki:

  • pieczywo Vega lekkie marki Sonko
  • pęczek rzodkiewek
  • biały naturalny serek około 250 g
  • szczypior
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno kroimy.

W dużej misce mieszamy biały ser z solą i pieprzem, następnie dodajemy 3/4 rzodkiewki i szczypioru.

Pieczywo lekkie smarujemy obficie powstałą pastą ozdabiając je pozostała startą rzodkiewką i szczypiorkiem.

Smacznego!

W letnie upały trzeba się odpowiednio schłodzić! Czas na zimną i orzeźwiającą przekąskę!

  • 50g masła
  • 150 g ryżu białego marki Risana
  • 50g cukru
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 50g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 500 g zmiksowanych truskawek

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondlu, następnie dodajemy cukier i ryż, całość mieszamy.

Następnie partiami wlewamy mleko, gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę a białka na sztywną pianę.

Zimną śmietaną również ubijamy.

Ubitą śmietanę łączymy z pianą i masą z żółtek. Delikatnie mieszamy z musem truskawkowym i puddingiem ryżowym.

Całość przekładamy do foremek na muffiny wcześniej wyłożonych folią spożywczą.

Wstawiamy do zamrażarki na min. 3 godziny.

Przed podaniem wyjmujemy na 15 min z zamrażarki. Podajemy z miętą i pokrojonymi truskawkami.

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji