Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-05-16

Kanapki vega lekkie z owocami

Zdrowe przekąski typu finger food są nieodłączną częścią wiosennego i letniego menu. 

Składniki:

  • Pieczywo
... Czytaj więcej...

Co zrobić z pozostałości risotto, które czeka na swoją ostatnią szansę w waszej kuchni? Ryżowe kulki! My uwielbiamy i jesteśmy przekonani, że Wam także przypadną do gustu i będą hitem wielu spotkań przy stole!

Składniki:

  • Gotowe klasyczne risotto marki Risana
  • 200 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 125 twardego sera
  • oraz olej słonecznikowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Tę potrawę najlepiej przygotować z resztek risotto.
  • Jeśli zaczynamy od podstaw to ugotujmy risotto białe zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Gotowy ryż wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Następnie mieszamy z jajkiem i robimy małe placuszki. Na każdy z nich nakładamy kawałek sera i rolujemy w kulkę.
  • Każdą kulkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • W dużym rondlu rozgrzewamy olej do około 160 stopni i smażymy każda kulkę 7 min.

Smacznego!

Za co kochamy wiosnę? Za wiosenne słońce, schowane głęboko do szafy ciepłe kurtki i magię kolorów na talerzach z wiosennymi przysmakami! Bo czy można przejść obojętnie obok takiej sałatki!? Zapewniamy, że kiedy skosztujecie tego wiosennego przysmaku, z pewnością wrócicie do naszego przepisu nie jeden raz! Częstujcie się!

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej marki Risana
  • 3 jaja
  • pół zielonego ogórka
  • pęczek rzodkiewek
  • pomidor malinowy
  • szczypior
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do wystygnięcia.

Jaja gotujemy na twardo.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie kroimy tak jak lubimy.

Na dużym talerzu układamy kaszę, na niej pokrojone warzywa i ugotowane jajka. Całość polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

Pysznie i lekko – czyli tak jak lubimy! Kiedy na naszym stole pojawiają się takie kanapeczki wiadomo, że wiosna rozgościła się u nas na dobre! Pieczywo Vega Lekkie to nasz faworyt w komponowaniu pysznych przekąsek, kanapek oraz jako typowy „chrupacz” bez dodatków! Dlaczego? W każdej wersji smakuje doskonale! Sprawdźcie sami!

Składniki:

  • Pieczywo Vega Lekkie marki Sonko – ulubiony smak

pesto:

  • świeża bazylia – (doniczka)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 70 ml oliwy
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • 2 ugotowane jaja
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki pesto miksujemy na gładką pastę w mikserze.

Zieloną pastę przyprawiamy solą i pieprzem.

Jaja gotujemy na twardo, szczypiorek siekamy.

Pieczywo smarujemy świeżym pesto, na każdą kanapkę układamy plasterki ugotowanego jajka i szczypiorek.

Smacznego!

 

Jednym z moich ulubionych składników, z których robię pasty kanapkowe jest kasza jaglana. Stanowi ona idealną, neutralną bazę, przejmującą smaki produktów, z którymi ją połączymy. Nie dominuje smakiem, dlatego pasty kanapkowe z jej dodatkiem to świetny pomysł na wykorzystanie tego, co mamy w kuchni.

Zazwyczaj jaglane pasty kanapkowe tworzę spontanicznie, akurat z tego, co zalega w lodówce, gdyż nie lubię marnowania jedzenia. W taki sposób powstało także to smarowidło. Pozbierałam spiżarniane "resztki" i stworzyłam pastę z kaszy jaglanej, pieczarek i pomidorów. Pięknie pachnąca ziołami i wędzoną papryką, idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapkę, nadzienie do naleśników lub po prostu przekąska, w której można maczać ulubione pieczywo. Z "jarmużową wersją" Pieczywa Vega Lekkie Sonko smakuje wybornie!

Pasta z kaszy jaglanej, pieczarek i pomidorów

(ok. 800 g)

  • 100 g kaszy jaglanej Risana
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 pęczek natki pietruszki

Do podania: Pieczywo Sonko Vega Lekkie Jarmuż

Przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną gotuję w 200 ml wody, na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając.

Posiekaną w drobną kostkę cebulę przesmażam na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zarumieni, dodaje poszatkowany czosnek i chwilę smażę. Dodaję pokrojone w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki, solę i przykrywam pokrywką, by pieczarki puściły wodę. Po 5 min zdejmuję pokrywkę, odparowuję wodę i przysmażam pieczarki na rumiano. Całość zalewam passatą pomidorową. Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i resztę składników oprócz natki pietruszki. Całość chwilę blenduję do połączenia się składników. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i mieszam.

Proste przyjemności to dania, które możecie przygotować z zaledwie kilku składników, które macie pod ręką. I wiecie co? Ich smak nie odbiega niczym od wyszukanych, mistrzowskich potraw, jakie serwują najlepsze restauracje. Spróbujcie sami – pyszna kasza pęczak z cukinią z pewnością Was zachwyci!

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy pęczak marki Risana
  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • parmezan
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili cukinię i rumienimy na złoto.

Do gotowej cukinii dodajemy kaszę i mieszamy na małym ogniu przez kilka minut. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec posypujemy obficie parmezanem i świeżymi ziołami.

Wiosna wymaga kolorów! A jeśli nawet nie zauważyliście ich jeszcze wokół siebie, bo słońce płata figle i niepewnie wyłania się zza chmur, mamy na to receptę! Kolory muszą zagościć na naszych talerzach! W naszej dzisiejszej propozycji obiadowej z pewnością ich nie zabraknie! Ryż po meksykańsku wita Was wiosennie i poleca się na obiad!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji