Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Hot 2020-05-26

Wafle z humusem i owocami granatu

Bombowa mieszanka smaków, czyli hummus z granatem!

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli ryżowych marki
... Czytaj więcej...

Kończą Wam się pomysły na dania dla dzieci? Podpowiadamy! Przepis na lubiane chyba przez każde dziecko pulpeciki.

Składniki:

  • 100 g ryżu parboiled marki Sonko 
  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 jajko
  • 1 puszka pomidorów 
  • pęczek kopru 
  • 100 ml śmietanki 30 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • oliwa
  • 
sól, pieprz 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Do mięsa mielonego dodajemy posiekany ząbek czosnku i jajko. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie rękami lekko natłuszczonymi oliwą formuj z mięsa niewielkie pulpeciki. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pulpeciki z kilku stron. Gotowe pulpety odkładamy na talerz, a na tą samą patelnię wrzucamy przeciśnięty ząbek czosnku, pokrojone pomidory i koper.
Po chwili dolewamy śmietankę i dodajemy pulpeciki. Wszystko zostawiamy na patelni na około 15 minut. 

Podajemy ze świeżymi ziołami i ugotowanym ryżem. 

Smacznego!

Owsianka wraca do łask! Co nas bardzo cieszy. Dlaczego warto ją jeść? Owsianka jest doskonałym posiłkiem na początek dnia lub na drugie śniadanie dla osób będących na diecie, gdyż płatki owsiane posiadają średni indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą. Dodatkowo są źródłem witaminy z grupy B, selenu i magnezu. Oprócz pozytywnego wpływu na nasz organizm owsianki mają bardzo praktyczną zaletę – są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dziś mamy dla Was wersję bounty.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych marki Sonko 
  • 200 ml mleka kokosowego 
  • laska wanilii

  • 1 łyżka wiórków kokosowych. 
  • orzechy nerkowca 
  • łyżeczka masła 
  • łyżeczka miodu 

Przygotowanie:

Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płatki i co jakiś czas mieszając gotujemy kilka minut.
Ciepłe płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca, masłem i miodem. 

Do każdej miski nakładamy owsiankę, którą posypujemy wiórkami i orzechami. 

Smacznego!

Domowy karmelowy popcorn to pyszna wariacja klasycznego przepisu, w wersji z... wafli ryżowych! Przekąska idealna do wieczornego filmu!

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli ryżowych marki Sonko 
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody

  • 100 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki masła 
  • sól 

Przygotowanie:

Wafle ryżowe umieszczamy w głebokiej misce i kruszymy na małe kawałki. 

Do rondla wsypujemy cukier. Rozprowadzając go po całym dnie czekamy aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy. 

Następnie wlewamy wodę, śmietankę i energicznie mieszamy. Gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy masło i szczyptę soli. 

Gotowym karmelem polewamy kawałki wafli. 

Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy w formie . 

Smacznego!

¡Hola! Co powiecie na weekendowo-kulinarną podroż do Hiszpanii? Zapraszamy na wywodzącą się z Walencji, paellę! Tym razem w wersji mocno pomidorowej.

Składniki:

  • 200g Ryżu Risotto marki Sonko 
  • 1 filet z kurczaka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona paprika
  • 
pół szklanka mrożonego groszku 
  • pół szklanki białego wina

  • 300 ml przecieru pomidorowego 
  • 300 ml bulionu warzywnego 
  • natka pietruszki

  • 3 łyżki oliwy 

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starty czosnek. Smażymy do zarumienienia. 

Zawartość patelni odstawiamy na bok a na wolną jej część wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, obsmażamy. Mieszamy składniki na patelni dodajemy sól, następnie wlewamy wino i mieszamy. 

Na patelnię dodajemy przecier, a po chwili wsypujemy ryż. Chwilę smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy groszek i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu 15 min.
Na wierzchu układamy paski pokrojonej papryki i zmniejszamy ogień. 

Patelnię przykrywamy folią aluminiowa na 5 minut. Paellę podajemy posypaną szczypiorem. 

Smacznego!

 

Brzoskwinie. Są bogate w błonnik, beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Ponadto można znaleźć w nich potas, bor, magnez, miedź, żelazo i wapń. Są pyszne pod każdą postacią – na surowo, pieczone, grillowane, czy duszone. Dziś przygotowaliśmy dla Was prosty i szybki przepis na grillowane owoce z ryżem.

Składniki:

  • Ryż biały okrągły marki Sonko
  • 250 ml mleka roślinnego

  • laska wanilii

  • brzoskwinie świeże lub z puszki
  • miód

Przepis:

Ryż gotujemy w mleku roślinnym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodajemy laskę wanilii. Na rozgrzanej patelni grillowej kładziemy połówki brzoskwiń i grillujemy z każdej strony po klika minut. Na koniec oblewamy płynnym miodem. Gotowy ryż podajemy z grillowaną brzoskwinią.


Smacznego!

Chwilowo, jedyne podróże jakie nam pozostały, to te kulinarne. Zapraszamy więc na kontynent azjatycki, serwujemy wiosenne sajgonki według prostego i smacznego przepisu z wykorzystaniem mieszanki kasz Fit Lunch 

Składniki:

  • 1 woreczek mixu kasz Fit Lunch marki Sonko 
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • marchewka
  • ogórek
  • papryka 
  • sos sojowy
  • sok z limonki 

Przygotowanie:

Marchewkę, ogórka i paprykę kroimy w słupki.
Mieszankę kasz gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szczypiorek siekamy.
Warzywa i kaszę skrapiamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Zwijamy rollsy:

W dużym naczyniu z ciepła wodą umieszczamy arkusz papieru. Moczymy 10 sekund po czym przekładamy na płaską powierzchnię. Na środku każdego arkuszu układamy słupki warzyw i kaszę. Zwijamy w podobny sposób jak gołąbki.

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji