Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Szybki obiad? Mamy idealny przepis!

Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego marki Sonko
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 ml pasaty pomidorowej
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa
  • pietruszka
  • ser
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki kuminu

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z ząbkiem czosnku. Dodajemy mięso mielone, kukurydzę, przyprawy sypkie i wlewamy pasatę pomidorową. Całość dusimy około 30 min. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż i przekładamy do naczynia. Danie posypujemy tartym serem i zapiekamy 25-30 min. Podajemy z posiekaną pietruszką.

Tatar w wersji vege! Palce lizać!

Składniki:

  • Pieczywo lekkie Sonko
  • 1 mały słoik pomidorów suszonych
  • 1 cukinia
  • tymianek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Suszone pomidory wyjmujemy z oliwy i drobno siekamy. Pomidory mieszamy z cukinią i świeżym tymiankiem. Podajemy na pieczywie Sonko. Cukinię kroimy w mała kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z suszonych pomidorów.

Sycący omlet z dodatkiem kaszy jaglanej doda Wam energii na cały dzień.

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej marki Sonko
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka roślinnego marki Sonko
  • sól, pieprz, oliwa
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ubijamy trzepaczką, szpinak bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek i szpinak. Smażymy. Jajka mieszamy z solą, pieprzem, mlekiem i zalewamy gotowy szpinak. Omlet nakrywamy pokrywką i smażymy do ścięcia się jaj. Gotowy omlet podajemy z pomidorkami i świeżymi ziołami.

 

Bardzo zdrowa i super szybka do zrobienia sałatka z kaszy gryczanej z dodatkiem sera halloumi.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej marki Sonko
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki rukola
  • ser halloumi
  • sól, pieprz oliwa

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obieramy, paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Na odrobinie oliwy grillujemy marchew, paprykę a na końcu ser halloumi pokrojony w cieńsze plastry. W dużej misce umieszczamy kaszę gryczaną wymieszana z pokrojonym w kostkę ogórkiem, dodajemy grillowane warzywa i ser. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy obficie oliwą. Dekorujemy listkami rukoli.

 

Nie ma nic lepszego, jak w letni poranek rozpocząć dzień pysznym i zdrowym koktajlem owocowym w wersji vege!

Składniki:

  • 400 ml napoju roślinnego ryżowego marki Sonko
  • pół szklanki wiśni pozbawionych pestek
  • 2 duże brzoskwinie
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

W dzbanku blendera umieszczamy umyte, pozbawione pestek owoce, dodajemy kilka listków mięty i zalewamy mlekiem roślinnym. Miksujemy Smacznego!

Naturalnie słodka marchewka świetnie współgra z nasionami czarnuszki.

Składniki:

  • wafle ryżowe Fit Vege marki Sonko
  • kilka dużych marchwi ( ok. 500 gramów)
  • cebula
  • łyżeczka czarnuszki
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Smażymy z cebulą na małym ogniu do miękkości. Odkładamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki miksujemy na gładką pastę. Pastę podajemy na waflach ryżowych Sonko, posypujemy czarnuszką oraz świeżą natką pietruszki.