Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-02-13

Pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką

Składniki:

100 g ryżu risotto marki Sonko 

mleko kokosowe 

1 laska wanilii


1 łyżeczka miodu 

2

... Czytaj więcej...

Składniki:

100g kaszy jaglanej marki Sonko 

200 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego 

laska wanilii


miód


migdały

masło 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym z dodatkiem wanilii, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Ugotowaną zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy łyżeczkę miodu i mieszamy. 

Na patelni na łyżce masła podsmażamy migdały, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę miodu i mieszamy.
Do dwóch miseczek przekładamy jaglankę, dodajemy podsmażone orzechy wraz z miodem. 

Smacznego!

Składniki:

Pieczywo lekkie marki Sonko 

3 pory


3 ziemniaki


100 ml białego wina 

1 litr bulionu warzywnego 

sól, pieprz 


masło


oliwa 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodajemy pokrojone warzywa (por i ziemniaki ) smażymy od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy białe wino i zostawiamy na małym ogniu przez kilka minut. 

Podsmażone warzywa zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy około godziny. Zupę miksujemy na gładki krem. 

Podajemy z pieczywem lekkim i świeżymi ziołami. 

Smacznego!

Składniki:

Pieczywo lekkie marki Sonko 

puszka pomidorów


2 ząbki czosnku


papryczka chilli 

pół cebuli


sól, pieprz


pół łyżeczki oregano 

pół łyżeczki bazylii 

świeża bazylia 

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojona papryczkę chilli.
Do garnka z cebulą i czosnkiem wlewamy pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu do całkowitego zredukowania płynów. 

Gotową pastę przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina cukru. Studzimy Podajemy z pieczywem lekkim ozdabiając listkami świeżej bazylii. 

Smacznego!

Składniki: 

Ryż basmati marki Sonko

1 kg wołowiny


pół łyżeczki papryki

pół łyżeczki mielonego imbiru 

sól, pieprz, oliwa

ulubione warzywa lub strączki my użyliśmy
groszek oraz paprykę pomidory koktailowe  mix  sałat ,pietruszkę i limonkę, oliwę
sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Dzień wcześniej pieczemy mięso. Kawałek mięsa wołowego marynujemy w oliwie i przyprawach, odstawiamy na 2 godziny, po czym pieczemy w 100 stopniach około 3 godzin.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy. 

Na talerzu układamy cienkie plastry wołowiny, pokrojone warzywa i ryż. Całość obsypujemy ulubionymi ziołami, sokiem z limonki i oliwą.
Smacznego! 

 

Składniki:

100 g ryżu risotto marki Sonko

1 mała cebula

1,5 l bulionu warzywnego 100 ml białego wina masło
oliwa

parmezan

1 pierś z kurczaka pomidor

bazylia

ser mozarella

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie z dodatkiem masła szklimy cebulę a po chwili dodajemy ryż. Ryż powinien stać się przezroczysty, gdy tylko się to stanie wlewamy wino i czekamy aż całkowicie się wchłonie.

Następnie małymi dawkami dolewamy gorący wywar, od czasu do czasu mieszając i tak do odpowiedniej miękkości ryżu. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę tartego parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka kroimy w 2 cm plastry, przyprawiamy solą i pieprzem.
Pomidora kroimy w drobną kostkę, bazylię siekamy, oba te składniki mieszamy. Ser mozarellę kroimy w plastry.
Na blaszce układamy plastry kurczaka na nich pomidorową salsę i plaster sera. Zapiekamy 30 min w 180 stopniach.
Risotto podajemy z zapiekanym kurczakiem i świeżymi ziołami.

Smacznego! 

Coś idealnego na zimowy podwieczorek? Czekolada! A jeszcze lepiej - intensywnie czekoladowa tarta z dodatkiem masła orzechowego i konfitury z czarnej porzeczki, którą wykonasz w niecałe 30 min, a co więcej bez potrzeby włączania piekarnika. Czy to nie idealna propozycja, na mroźny zimowy wieczór? Zwłaszcza, dla leniuchów wolących wygrzewać się pod kocem niż spędzać godziny w kuchni.


 
Co można zrobić z wafli ryżowych? No wiadomo, że można je zjeść! Pochrupać jako przekąskę czy podać z pyszną pastą kanapkową. Wafle ryżowe mają jednak więcej zastosowań! Użyłam ich do wyrobu pysznej i zdrowej tarty czekoladowej. Pokruszone wafle sprawdziły się idealnie jako baza leciutkiego i chrupiącego spodu. Do tego mnóstwo czekolady, mleko kokosowe i dla zrównoważenia wszystkiego kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki. Chwila moment i ideał tarty gotowy! To obowiązkowa słodycz na mroźne zimowe wieczory!
 
Tarta czekoladowa na spodzie z wafli ryżowych i konfiturą z czarnej porzeczki
(tortownica o śred. 22)
 
spód:
- 60 g naturalnych wafli ryżowych Sonko, pokruszonych
- 130 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 100 g masła orzechowego
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 200 g konfitury z czarnej porzeczki (lub innej ulubionej)
 
Wafle ryżowe kruszę na małe kawałki.
Gorzką czekoladę, masło orzechowe, syrop daktylowy umieszczam w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, całość mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Masę czekoladową dodaję do pokruszonych wafli. Dokładnie mieszam. 
Całość przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno przyciskając do jej dna. 
Na spód wykładam konfiturę z czarnej porzeczki.
 
warstwa czekoladowa:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 
- 170 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 2 łyżki ksylitolu
 
Wszystkie składniki umieszczamy z rondelku i mieszamy dopóki czekolada się całkowicie nie rozpuści.
Jednolitą masę wylewamy na warstwę z konfitury porzeczkowej.
Ostudzoną tartę wkładamy do lodówki na całą noc.

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji