Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-11-15

Jesienna sałatka z kaszy gryczanej

Składniki:
100 g kaszy gryczanej marki Risana
garść rukoli lub świeżego szpinaku
upieczony burak
serek

... Czytaj więcej...

Składniki:
100 g kaszy orkiszowej marki Risana
2 jajka
100 g białego sera
1 cebula
pół tartej cukini
bułka tarta do obtoczenia + 2 łyżki do farszu
pieprz, sól


Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do wystygnięcia.
Cebulkę podsmażamy na oliwie, cukinie trzemy na tarce.
Do kaszy dodajemy wszystkie składniki (cebulę, tartą cukinię, biały ser, jajka i
bułkę tartą) dokładnie mieszamy, do połączenia się w jednolitą masę.
Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Obracamy delikatnie po ładnym przyrumienieniu jednej strony.
Gotowe kotlety podajemy z posiekaną natką pietruszki i jogurtem naturalnym

Smacznego!

Idealny deser dla smakoszy tajskiej kuchni.

Składniki:
100g ryżu jaśminowego marki Risana
200 ml mleka kokosowego
2 mango
1 limonka
mięta

Przygotowanie:
Mleko kokosowe wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, ryż będzie kremowy i wchłonie całe mleko 1 mango obieramy i kroimy w kosteczkę, drugie miksujemy na gładki mus. Do dwóch miseczek przekładamy kremowy ryż, dodajemy łyżkę musu owocowego a na nim pokrojone mango polane obficie sokiem z limonki. Dekorujemy miętą.

Smacznego !

Jedna z najbardziej znanych potraw z prowincji Hunan. Jest pyszna a do tego bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:
100 g ryżu basmati marki Risana
mała polędwiczka wieprzowa
duża marchew
pół cukinii
1 papryczka chilli
szczypior
sos
1 łyżeczka oleju
4 łyżki sosu sojowego
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
oliwa

Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i mieszamy. Mięso kroimy w paseczki, marchew i cukinię w plastry, papryczkę chilli siekamy. Na mocno rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy podsmażamy mięso od czasu do czasu mieszając, dodajemy pokrojone warzywa i po 2 minutach wlewamy wszystkie składniki sosu. Zostawiamy w woku lub patelni jeszcze dwie minuty i podajemy z
ryżem. Ryż możemy polać powstałym sosem ze smażenia. Całość posypujemy szczypiorem.

Smacznego!

Przepis prosty, można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa lub ser tofu.

Składniki:
100g Quinoa mix marki Risana
2 papryki kolorowe
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
kilka pomidorów koktajlowych
natka pietruszki
1 papryczka chilli
łyżka pasty curry
mleko kokosowe
sól, pieprz


Przygotowanie:
Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy. Kolorowe papryki i cukinię kroimy w słupki, marchew w plastry a pomidorki na połówki. Całość podsmażamy na dobrze rozgrzanej łyżce oliwy, dosłownie 1,2
minuty. Na tej samej patelni po zdjęciu z niej warzyw podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i dodajemy łyżkę pasty curry, chwile mieszamy doprowadzając do wrzenia i wlewamy mleko kokosowe. Redukujemy nadmiar mleka uzyskując kremowy sos i dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podajemy z komosą i świeżą natką pietruszki.


Smacznego!

Propozycja na smakowite połączenie kaszy pęczak z warzywami. To wegańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

100 g kaszy pęczak marki Risana

garść pomidorków

zielony ogórek

papryka

młoda cukinia

ser feta

sałata masłowa

oliwa

sól, pieprz

świeże zioła

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, ser w kostkę.

Kaszę mieszamy z warzywami, serem i świeżymi ziołami.

Sałatę skrapiamy oliwą.

Sałatę podajemy jako dodatek do kaszy z warzywami.

Smacznego!

Łatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem idealnie sprawdzi się w jesienne wieczory.

Składniki:
pieczywo Vega Lekkie SONKO
0,5 litra bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
2 kg pomidorów
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
oliwa z oliwek
świeża kolendra lub pietruszka
sól, pieprz


Przygotowanie:
Pomidory kroimy na pół, czosnek, chilli i imbir na mniejsze kawałki. Warzywa polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i układamy na blaszce.
Pieczemy w 180 stopniach godzinę. Upieczone warzywa przekładamy z całą zawartością do wysokiego garnka, wlewamy bulion, mleko kokosowe i miksujemy. Zostawiamy jeszcze na małym ogniu około 15 minut a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotową zupę przelewamy do miseczek, dodajemy Pieczywo Vega Sonko, limonkę i świeże zioła.


Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji