Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2017-10-10

Risotto z dynią i kurczakiem

Jesienne risotto serwujemy Wam z dodatkiem dyni! Królowa jesiennych potraw zachwyca smakiem,

... Czytaj więcej...

Doskonale rozgrzewa, pachnie soczystymi pomidorami i papryką, a jej niezwykła barwa, smak i konsystencja sprawiają, że nawet jesień z deszczem za oknem nam nie straszna. Pyszna zupa krem to wszystko czego nam potrzeba w jesiennym czasie! Skusicie się?

Śliwki w czekoladzie - pyszne połączenie! A kiedy stworzycie z nich kanapkowy krem, możecie być pewni, że poczujecie magię złotej jesieni :) Zatem do dzieła! Życzymy Wam samych pyszności na drugie śniadanie!

Składniki:

4 porcje

- 2 szklanki płatków owsianych marki Sonko

- 100 g masła

- 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowy

- 6 jabłek

- cynamon

- cukier trzcinowy/kokosowy

- maliny

- lody śmietankowe

Przygotowanie:

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło następnie wrzucamy na nie pokrojone jabłka. Podsmażamy je kilka minut, po czym dodajemy cynamon i cukier. Podsmażone jabłka przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Płatki owsiane, cukier oraz masło dokładnie zagniatamy. Przygotowaną kruszonką przykrywamy jabłka. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) i pieczemy przez 20 min.

3. Do każdej salaterki nakładamy porcję zapieczonych jabłek i gałkę lodów. Całość dekorujemy malinami i miętą.

 

Smacznego!

 

Składniki dla 2 osób:

  • 200g Ryżu Risotto marki Risana
  • 150g krewetek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki białego wina
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 100ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • pół szklanka mrożonego groszku
  • kilka oliwek
  • mała cukinia
  • limonka
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starty czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do zarumienienia.

Zawartość patelni odstawiamy na bok a na wolną jej część wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy cukinię pokrojoną w paski, obsmażamy. Mieszamy składniki na patelni dodajemy paprykę w proszku, sól , następnie wlewamy wino, mieszamy.

Do warzyw dodajemy przecier, a po chwili wsypujemy ryż. Chwilę smażymy.

Wlewamy bulion, dodajemy groszek i mieszamy.

Na wierzchu układamy krewetki, pomidorki, oliwki i cukinię. Zmniejszamy ogień.

Patelnię przykrywamy folią aluminiową i gotujemy około5 minut.

Podajemy z natka pietruszki i sokiem z limonki.

Smacznego

 

Pieczywo lekkie i pasta z tuńczyka

Składniki na kanapki

  • Pieczywo lekkie superfoods marki Sonko
  • mała puszka tuńczyka sosie własnym
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżeczka majonezu
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • pół czerwonej cebuli
  • Sok z limonki
  • sól i pieprz do smaku opcjonalnie: pół ząbku czosnku

Przygotowanie:

Wyjmujemy tuńczyka z zalewy i wkładamy do miseczki. Dodajemy chrzan, majonez i mieszamy.

Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek jeśli używamy wyciskamy, pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki dodajemy do tuńczyka wymieszanego z chrzanem i majonezem.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Pastę przekładamy do pojemniczka i wstawimy do lodówki na około godzinę. Podajemy do pieczywa.

Smacznego!

 

 

Po prostu obłędnie pyszne! Takie jest nasze czekoladowe ciasto z płatkami pełnoziarnistymi i nie napiszemy już nic więcej. Musicie spróbować! :)

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji