Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-07-14

Pasta z marchwi z czarnuszką i waflami

Naturalnie słodka marchewka świetnie współgra z nasionami czarnuszki.

Składniki:

  • wafle ryżowe Fit Vege marki
... Czytaj więcej...

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju budynie i puddingi. Pudding ryżowy jest w samej czołówce!

Składniki:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 100 g ryżu okrągłego marki SONKO
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej kilka czereśni

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy mleko, do zagotowanego mleka dodajemy czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu aż ryż zrobi się miękki, około 30 minut. Gorący pudding przelewamy do szklanek i dekorujemy czereśniami.

Prosty i smaczny obiad pełen letnich smaków.
 

Składniki:

  • kasza jęczmienna marki SONKO ok. 200 g
  • duża cebula
  • świeży lub mrożony groszek
  • kilka małych marchewek
  • kilka różyczek brokuła
  • połowa małej cukinii
  • rukola
  • jajka
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną należy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do dużego garnka lub na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, cukinię, marchewki i różyczki brokuła. Całość przysmażamy, następnie dodajemy groszek oraz kaszę. Danie przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Na osobnej patelni smażymy jajko sadzone. Kaszę z warzywami przekładamy na talerz, posypujemy świeżą rukolą i układamy na niej jajko sadzone.
Pasta z czarnych oliwek to idealny do datek do pieczywa.
 

Składniki:

  • 200 g drylowanych czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • lekkie pieczywo marki SONKO
  • 2 małe ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Do miksera wkładamy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Miksujemy całość do połączenia składników ale nie na jednolitą masę (mają być wyczuwalne kawałki produktów). Pomidora kroimy w drobną kostkę i mieszamy z powstałą masą. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Pastę nakładamy na
pieczywo i ozdabiamy pietruszką.
Jeśli brakuje Wam pomysłów na zdrowe śniadanie lub deser, to ta owsianka to doskonały pomysł w swej prostocie!
 

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • cukier
  • świeże lub mrożone jagody
  • płatki owsiane marki SONKO - ok 1/2 szklanki miód

Przygotowanie:

W garnku umieszczamy mleko, owoce i płatki owsiane. Dodajemy łyżkę miodu i gotujemy do odpowiedniej miękkości płatków. Gotową owsiankę przekładamy do miski i posypujemy jagodami. Ozdabiamy świeżą miętą.
Owoce zapiekane pod kruszonką to jeden z tych deserów, których przygotowanie nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalnych sprzętów. 
 

Składniki:

  • świeże owoce (dobrze sprawdzą się morele i truskawki)
  • 3 łyżki miodu
  • szklanka płatków owsianych marki SONKO
  • ok. 80 g masła

Przygotowanie:

Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni C. Morele pozbawić pestek a truskawki szypułek. Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać niewielką ilością miodu.
Następnie robimy kruszonkę. W dużej misce mieszamy resztę miodu, płatki owsiane oraz masło.
Powstałą kruszonkę układamy na owocach i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut na złoty kolor. Ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Pasta z bobu to taki letni hummus! Nadaje się idealnie na kanapki z wafli ryżowych SONKO.

SKŁADNIKI:

  • wafle ryżowe Fit Vege marki SONKO
  • 500 g bobu

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/4 szklanki wody

  • sok z cytryny
  • 
3 ząbki czosnku

  • sól
  • 
świeża bazylia 

PRZYGOTOWANIE:


Bób gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i obieramy z łupin. Ugotowany bób, oliwę z oliwek, sok z cytryny, wodę i czosnek razem miksujemy na jednolitą masę i doprawiamy solą.
 Tak przygotowaną pastę podajemy na waflach ryżowych SONKO, warto ozdobić je świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii.


Smacznego! 

 

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji