Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.
Szybki obiad? Mamy idealny przepis!
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z ząbkiem czosnku. Dodajemy mięso mielone, kukurydzę, przyprawy sypkie i wlewamy pasatę pomidorową. Całość dusimy około 30 min. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż i przekładamy do naczynia. Danie posypujemy tartym serem i zapiekamy 25-30 min. Podajemy z posiekaną pietruszką.
Tatar w wersji vege! Palce lizać!
Suszone pomidory wyjmujemy z oliwy i drobno siekamy. Pomidory mieszamy z cukinią i świeżym tymiankiem. Podajemy na pieczywie Sonko. Cukinię kroimy w mała kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z suszonych pomidorów.
Sycący omlet z dodatkiem kaszy jaglanej doda Wam energii na cały dzień.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ubijamy trzepaczką, szpinak bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek i szpinak. Smażymy. Jajka mieszamy z solą, pieprzem, mlekiem i zalewamy gotowy szpinak. Omlet nakrywamy pokrywką i smażymy do ścięcia się jaj. Gotowy omlet podajemy z pomidorkami i świeżymi ziołami.
Bardzo zdrowa i super szybka do zrobienia sałatka z kaszy gryczanej z dodatkiem sera halloumi.
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obieramy, paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Na odrobinie oliwy grillujemy marchew, paprykę a na końcu ser halloumi pokrojony w cieńsze plastry. W dużej misce umieszczamy kaszę gryczaną wymieszana z pokrojonym w kostkę ogórkiem, dodajemy grillowane warzywa i ser. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy obficie oliwą. Dekorujemy listkami rukoli.
Nie ma nic lepszego, jak w letni poranek rozpocząć dzień pysznym i zdrowym koktajlem owocowym w wersji vege!
W dzbanku blendera umieszczamy umyte, pozbawione pestek owoce, dodajemy kilka listków mięty i zalewamy mlekiem roślinnym. Miksujemy Smacznego!
Naturalnie słodka marchewka świetnie współgra z nasionami czarnuszki.
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Smażymy z cebulą na małym ogniu do miękkości. Odkładamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki miksujemy na gładką pastę. Pastę podajemy na waflach ryżowych Sonko, posypujemy czarnuszką oraz świeżą natką pietruszki.