Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2017-06-13

Vega pyszne paszteciki pieczarkowe

Czas przygotowania: ok. 35 minut

Poziom trudności: średni 

Składniki:

    • 150 g płatków żytnich
    • 150 ml
... Czytaj więcej...

Narysuje bukiet róż, dam go mamie zamiast słów - śpiewa mi moja córeczka, a ja nieco starszym dzieciom proponuje zrobienie słodkiej laurki na Dzień Matki. Delikatny bezowy tort wypełniony lekkim kremem i owocami to w Dniu Mamy idealne wyznanie miłości. Ten deser ma kobiecą klasę i szyk, rozpieszcza zmysł smaku i docenia codzienny wysiłek każdej Mamy.

Ten deser zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Komosa ryżowa z mango - coś pysznego!

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 porcje

  • 1 torebka quinoa marki Risana
  • 1 dojrzałe mango
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • kilka truskawek
  • mięta
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odkładamy do wystygnięcia.

Połówkę mango miksujemy z jogurtem i kilkoma listkami mięty na gładki mus.

Truskawki przecinamy na połówki.

Do każdej salaterki nakładamy porcję komosy którą polewamy musem z mango. Całość dekorujemy truskawkami, plasterkami mango, migdałami i miętą .

Smacznego!

Nowy trend śniadaniowy śniadaniowy, czyli szakszuka w różnych postaciach - podbija serca porannych łakomczuchów

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 porcje

    • 1 torebka kaszy jaglanej marki Risana
    • 2 pomidory
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki
    • 1/2 łyżeczki kminu
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • świeżo zmielony pieprz
    • sól morska
    • oliwa z oliwek
    • świeże zioła

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę, wszystko przysmażamy na patelni.

Do przysmażonej cebuli dodajemy obrane pokrojone w kostkę pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko 10 min.

Całość przyprawiamy, mieszamy i wbijamy jajka. Przykrywamy patelnie do momentu ścięcia się jaj.

Podajemy z kaszą jaglaną, posiekaną natką pietruszki i świeżą bazylią.

Smacznego!

Naturalne śniadanie, to propozycja na szybki i pyszny poranek. Płatki opiekane, jogurt naturalny i mrożone lub sezonowe owoce. Nie ma nic lepszego!

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • Ulubione płatki opiekane marki Sonko
  • 1 duży jogurt naturalny
  • garść zmrożonych owoców
  • mięta
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

Do każdej szklanki lub słoika wsypujemy ulubione płatki.

Na płatki wlewamy po 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Na samej górze układamy wcześniej zmrożone owoce, mogą to być jagody, maliny, truskawki.

Mrozimy owoce pół godziny przed podaniem.

Dekorujemy płatkami migdałów i miętą.

Smacznego!

\

Pyszne szaszłyki z ryżem to idealne danie na obiad, spotkanie ze znajomymi, czy ogrodowego grilla. Przyrządzicie je bardzo szybko, a aromatyczne przyprawy i dodatki w postaci sałatki z czerwonej kapusty będą się z świetnie komponowały z upieczonym mięsem. Solidna porcja smaczności!

Składniki:

  • 2 torebki ryżu jaśminowego marki Risana
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków
  • oliwa z oliwek
  • dodatki: limonka, czerwona kapusta, mięta, czarny sezam

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski z mięsem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, przyprawy i łyżkę oliwy. Wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przez około 15 minut. Unikniesz w ten sposób przypalenia. Z mięsa formuj kulki i nadziewaj je na patyczki. Dociskając dłońmi formuj z nich podłużny kształt. Mięso grilluj na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej oliwą z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Szaszłyki podawaj z ryżem, surówką z czerwonej kapusty, chilli, listkami mięty i oliwą. Smacznego!

Chili con carne podane z ryżem jaśminowym – to danie, obok którego z pewnością nie przejdziesz obojętnie

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Poziom trudności: średni 

Składniki:

4 porcje

  • 2 torebki ryżu jaśminowego marki Risana
  • 500 g
mięsa mielonego wieprzowo wołowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1/2
puszki czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyprawy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą przysmażamy na oliwie. Po 2 minutach dodajemy mięso i smażymy do zmiany koloru. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki i zostawiamy na wolnym ogniu na 40 min, od czasu do czasu mieszając. Paprykę kroimy w kostkę, fasolę odsączamy i płuczemy. Warzywa dodajemy do mięsa i gotujemy następne 20 min Chilli podajemy z ryżem, łyżką jogurtu i natką pietruszki.

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji