Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-09-18

Szybkie leczo z ryżem

Pożywne i syte leczo z ryżem to świetne danie na obiad lub podwieczorek.

Składniki:

100g ryżu

... Czytaj więcej...

Jaglany budyń to jeden z moich ulubionych deserów, który bardzo często jem także na śniadanie. Przygotowuje go się w zaledwie kilka minut (nie licząc czasu gotowania kaszy) i można wrzucić do niego praktycznie każdy owoc, który mamy pod ręką. Najbardziej jednak znaną wersją jest ta waniliowa i trudno się dziwić, gdyż bardzo przypomina klasyczny budyń na mleku, znany wszystkim z dzieciństwa. Dziś jednak waniliowa klasyka z zupełnie innej wersji z wyraźną nutą rozmarynu i karmelizowanymi śliwkami. Idealny deser na koniec lata! 



Budyń jaglany z nutą rozmarynu i karmelizowanymi śliwkami
(3-4 porcje)

budyń jaglany:
- 100 g kaszy jaglanej Sonko
- 200 ml mleka roślinnego - do ugotowania kaszy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 70-100 g ksylitolu 
- 150-200 ml mleka roślinnego - do rozrzedzenia budyniu

1. Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam. Kaszę jaglaną gotuję na miękko w mleku z dodatkiem ekstraktu waniliowego i rozmarynu (ok. 20 min). 
2. Gałązki rozmarynu wyrzucam z ugotowanej kaszy. Ugotowaną kaszę jaglaną, ksylitol i mleko roślinne blenduję na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaję więcej mleka. Próbuję i ewentualnie dosładzam.
3. Gotowy budyń przekładam do miseczek.

karmelizowane śliwki:
- 15-20 śliwek węgierek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta mielonego cynamonu

1. Śliwki przesmażam na 1 łyżce oleju z dodatkiem syropu klonowego i cynamonu. Mają być miękkie, ale nie rozpadać się. 
2. Gotowe śliwki układam na wierzchu budyniu.

Smacznego!

Przepis na domowe guacamole, czyli pastę z awokado, jest bardzo prosty w wykonaniu, a ostateczny efekt - przepyszny!

Składniki:

pieczywo lekkie marki Sonko

1 awokado

2 pomidory malinowe

3 ząbki czosnku

sok z jednej limonki

oliwa z oliwek

świeża kolendra

sól, pieprz

Przygotowanie:

Awokado i pomidory obieramy ze skóry, następnie kroimy w drobną kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę drobno siekamy wszystko dodajemy

do pokrojonych warzyw.

Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i odrobiną oliwy z oliwek.

Podajemy z pieczywem Sonko.

 

Smacznego !

Bezmięsne pasztety to to, co zaskoczyło mnie w diecie wegańskiej. "Jakie to pyszne!" - powtarzałam w kółko, wciąż z pełną buzią, jak szalona wciągając kolejną porcję. Jeśli więc nie jesz mięsa lub chcesz je ograniczyć (Ba! Nawet jeśli jesteś mięsożercą!) w Twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć wegańskiego pasztetu. Szczególnie tego - z czerwonej soczewicy, komosy ryżowej i cukinii. To jeden z moich ostatnich "pasztetowych hitów"!

Wegańskie pasztety mają jedną fajną cechę - smakują najlepiej na 3-4 dzień. Nie musisz więc ich robić tego samego dnia, którego chcesz je podać. Jest to wręcz niewskazane! Roślinny pasztet stanowi więc idealną przystawkę na przyjęcia, którą możesz zrobić kilka dni wcześniej, ale nie tylko. To najlepsza awaryjna zdrowa przekąska, która czeka w lodówce na każdego wygłodniałego członka rodziny. Do tego kiszony ogórek lub chleb na zakwasie w dłoń i otrzymujesz posiłek doskonały. Warto więc robić wegańskie pasztety, zwłaszcza, że są one tak banalne w wykonaniu... 

 

Pasztet z czerwoną soczewicą, komosą ryżową i cukinią

(keksówka o dł. ok. 25 cm)

 Składniki:

- 200 g czerwonej soczewicy

- 100 g komosy ryżowej 3 kolory Sonko

- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin

- 1 łyżka musztardy Dijon

- 1 ząbek czosnku

- 3 łyżki sosu sojowego

- 2 łyżeczki suszonego tymianku

- 2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

- sól i pieprz

- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego

- 1 średniej wielkości cukinia, starta na tarce o dużych oczkach i odsączona na sitku

- 75 g pestek dyni, uprażonych na suchej patelni

- 1 pęczek natki pietruszki,posiekany

 

Komosę ryżową od Risana i soczewicę gotuję do miękkości.

Do ugotowanej soczewicy dodaję oliwę z oliwek, musztardę, czosnek, sos sojowy i przyprawy. Całość blenduję na gładką masę.

Do masy wrzucam ugotowaną, przestudzoną komosę ryżową, mielone siemię lniane, cukinię,  pestki dyni i natkę pietruszki. Całość mieszam za pomocą dłoni. Próbuję i ewentualnie doprawiam.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na pasztet i mocno przyciskam ją do dna.

Piekę ok. 50-60 min w temp. 180 st. C. Gotowy pasztet studzę przez min. 12 h w foremce.

Smacznego!

Masz ochotę na śniadanie mistrzów?Gwarantujemy, że te placuszki skradną serca wszystkich domowników!

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej marki Risana
  • szklanka mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka miodu
  • olej rzepakowy
  • 100 g borówek
  • cukier puder
  • mięta

Przygotowanie:

W wodzie gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce mieszamy, kaszę, jajko, mąkę, borówki i miód. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy okrągłe placki na złoty kolor. Z każdej strony po około 2-3min. Placki podajemy posypane cukrem pudrem z listkami mięty lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Składniki:

  • 2 torebki kaszy jęczmiennej pęczak marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml wina białego
  • 1 marchew
  • 7 pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych pomidorów.
  • 2 łyżki masła
  • oliwa

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, następnie całość rumienimy. Dodajemy kaszę. Całość smażymy przez około minutę.

Szparagi kroimy na kawałki, jasne ogonki wyrzucamy. Dodajemy do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego, nie zagotowujemy.

Do przygotowanej na patelni kaszy wlewamy wino i czekamy minutę aż się wygotuje. Dodajemy szparagi, pomidory i marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu, do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia już się wchłonie i tak do uzyskania wymaganej miękkości.

Na koniec do kaszy dodajemy łyżkę masła i łyżkę tartego twardego sera.

 

 

Zdrowe i słodkie śniadanie? To możliwe dzięki połączeniu kaszy jaglanej z owocami! Przywitaj dzień w wyjątkowy sposób!

Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej marki Risana
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g truskawek
  • mięta

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Ugotowaną zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy miód i mieszamy.

Truskawki kroimy w kostkę mieszamy z łyżeczką miodu i drobno posiekaną miętą.

Do dwóch miseczek przekładamy jaglankę, dodajemy pokrojone truskawki wraz z sokiem i dekorujemy miętą.

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji