Słodkie, cudownie pachnące, mocno orzechowe trufle skrywające w sobie masę dobroci. Aż trudno uwierzyć, że ich głównym składnikiem jest komosa ryżowa. Jedząc te trufle dosłownie zapomina się, że są one zdrowe, a skupia na ich wyjątkowo pysznym smaku. To niewątpliwie znak, że to słodycz idealna.

Najczęściej coś pysznego wychodzi wtedy, gdy się eksperymentuje, a efekt końcowy jest jednym wielkim znakiem zapytania. Tak się stało i z orzechowymi truflami z komosy ryżowej. Ich wyjątkowy smak zaskoczył nawet i mnie. Słodziutkie i orzechowe, gdzie główny składnik, jakim jest komosa ryżowa, jeszcze bardziej podkreślił ową "orzechowość". Jak więc widać, ta bogata w pełnowartościowe białko roślinne kasza, to nie tylko idealny składnik dań wytrawnych, ale i słodyczy. Sprawdzi się w nich znakomicie! A jeśli nie wierzysz, koniecznie zrób te trufle!

Orzechowe trufle z komosy ryżowej

(ok. 20 sztuk)

  • 200 g białej komosy ryżowej
  • 400 ml mleka roślinnego
  • 100 g ulubionego masła orzechowego
  • 50 g ksylitolu
  • 3 łyżki nasion chia
  • skórka otarta z pomarańczy (można pominąć)
  • duża szczypta mielonego cynamonu
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 garście ulubionych bakalii - ja dałam rodzynki i posiekane drobno suszone śliwki

do obtoczenia: kakao

Sposób przygotowania:

1. Komosę ryżową gotuję w mleku roślinnym, na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając, do miękkości (ok. 20 min).

2. Przestudzoną komosę przekładam do blendera. Dodaję masło orzechowe, ksylitol, skórkę pomarańczową przyprawy i blenduję do połączenia się składników. Wrzucam chia, bakalie i mieszam.

3. Wilgotnymi dłońmi z masy formuję kulki i obtaczam je w kakao.

Smacznego!

Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

Author: Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

trener kulinarny, malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się z Wami na prowadzonym przez siebie blogu: truetastehunters.com
Na swoim koncie ma już dwie roślinne książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne w najlepszych studiach w Polsce oraz gości w telewizji śniadaniowej oraz radio, gdzie zdradza tajniki zdrowej kuchni.

zobacz artykuły