Jesteś osobą aktywną fizycznie lub w czasie sesji albo innej niezmiernie trudnej pracy umysłowej? Doładuj swój organizm i sięgnij po pysznego domowego batonika, którego bazą jest królowa kasz - kasza jaglana! W połączeniu z masłem orzechowym i bakaliami tworzy ona pyszną słodycz, która rozpieszcza nasze kubki smakowe, jednocześnie dodając nam energii na cały dzień!

Gdy brakuje Ci energii, zazwyczaj masz ochotę na coś słodkiego i niezdrowego. Niestety, taka przekąska zaspokoi energetycznie Twój organizm jedynie na chwilę. Cukier w niej zawarty spowoduje natychmiastowy skok glukozy we krwi, ale niestety owa energia równie szybko zniknie. Głód pojawi się szybciej, niż Ci się wydaje.

Co w takim razie chwycić, szczególnie gdy nie ma się czasu na przyrządzenie i zjedzenie konkretnego posiłku?

Ja stawiam na domowe batoniki, których bazą są zazwyczaj kasze lub płatki owsiane. Mam je zawsze pod ręką, zwłaszcza, gdy jadę w długą podróż lub czeka mnie dzień wypełniony po brzegi obowiązkami.

Dziś przedstawiam Ci jedną z moich ulubionych wersji słodkości na wynos. Co powiesz na batoniki z kaszą jaglaną, masłem orzechowym i bakaliami? Proste w wykonaniu i pyszne, ale co najważniejsze stanowiące wielką bombę odżywczą zamkniętą w jednym, małym, słodkim kawałku!

Batoniki musli z kaszy jaglanej

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka roślinnego
  • 150 g syropu daktylowego
  • 100 g masła orzechowego
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 50 g rodzynek
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g nasion siemienia lnianego
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3-1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • dodatkowo: masło orzechowe
  • Sposób przygotowania:

    Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.

    Kaszę jaglaną gotuję na miękko w mleku (ok. 20-30 min), na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając. Ugotowaną kaszę pozostawiam do ostudzenia.

    Do kaszy dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.

    Masę na batoniki przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (22x22 cm). Całość wyrównuję i bardzo mocno przygniatam do spodu. Wierzch polewam masłem orzechowym. 

    Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) na ok. 30 min.

    Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batoniki i zostawiam do całkowitego ostygnięcia.

    Zimne już batoniki przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia.

Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

Author: Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

trener kulinarny, malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się z Wami na prowadzonym przez siebie blogu: truetastehunters.com
Na swoim koncie ma już dwie roślinne książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne w najlepszych studiach w Polsce oraz gości w telewizji śniadaniowej oraz radio, gdzie zdradza tajniki zdrowej kuchni.

zobacz artykuły