Woda kokosowa. Ostatnio ten napój stał się niezwykle popularny, ale czy jest zdrowy? Czy jest wart naszego zainteresowania i niestety zazwyczaj nie małych pieniędzy?

Czym w ogóle jest woda kokosowa?

Jest to środek niezupełnie dojrzałych owoców kokosa. Ma postać przezroczystego lub półprzeźroczystego płynu, który jest gotowy do spożycia od razu prosto z odłupanej łupiny kokosa. W odróżnieniu do mleczka kokosowego – prawie nie ma tłuszczu (mleczko kokosowe robi się poprzez zalanie gorącą wodą miąższu owoców). Owoc kokosa może zawierać od 200ml do 1 litra wody. Jest to napój bardzo popularny krajach o klimacie tropikalnym, ale od paru lat również na całym świecie.

Dlaczego?

Ponoć ma cudowne właściwości – odmładza, zapobiega nowotworom, miażdżycy, wspomaga w chorobach autoimmunizacyjnych, w chorobach alergicznych, w cukrzycy, pomaga na kaca, obniża ciśnienie krwi, pomaga na problemy żołądkowe, świetnie nawadnia… Można by tak wyliczać dalej. W Europie (w związku z tym, że jest to napój importowany i dodatkowo bardzo mocno promowany) – nie jest najtańszy. Kosztuje zazwyczaj od 5 do 20zl za pół litra.

Co zawiera woda kokosowa?

Według danych z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) woda kokosowa w 100ml zawiera ok. 19 kcal, 3,7g węglowodanów (w tym 2,6 g cukrów i 1,1g błonnika), 24mg wapnia, 25mg magnezu, 250mg potasu, 105mg sodu.

Jaką dają nam informacje te dane?

Niektóre portale podają, że woda kokosowa ma więcej potasu niż banan, ale nie jest to prawdą (100g banana ma 360mg). Jednak nadal jest to dość bogate źródło potasu jak i innych elektrolitów przy nie za wielkiej wartości kalorycznej. Skład wody kokosowej sprawia, że jest ona bardzo dobrym napojem nawadniającym i może nam zastąpić izotonik. Badania przeprowadzone na temat nawadniania podczas aktywności fizycznej pokazują, że woda kokosowa jest lepsza niż woda i efektywna podobnie do napoju izotonicznego (jest to lepszy wybór niż słodzone, koloryzowane napoje izotoniczne).

Cholesterol

Badania na szczurach (jeszcze niestety nie na ludziach) spożywających zwiększone ilości cholesterolu dowiodły, że podawanie wody kokosowej faktycznie obniża poziom całkowitego cholesterolu oraz frakcji LDL, jednocześnie podwyższając frakcję HDL oraz obniżając trójglicerydy – czyli poprawiając cały profil lipidowy. Dodatkowo zmniejszało się otłuszczenie narządów, w tym wątroby. Ale czy faktycznie tak samo dzieje się u ludzi? Ciężko powiedzieć, ale raczej na pewno parametry lipidowe się nie pogorszą 😊

Ciśnienie

Aby dbać o serce i prawidłowe ciśnienie krwi musimy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość potasu, magnezu oraz nie za dużą ilość sodu. Woda kokosowa spełnia te kryteria. W 2005 roku przeprowadzono badanie, podczas którego przez 2 tygodnie podawano uczestnikom z nadciśnieniem wodę kokosową. Ciśnienie skurczowe obniżyło znacząco u ok 71% badanych, a rozkurczowe u ok. 29%. Uczestnicy, którzy pili wodę nie wykazali zmian.

A teraz ciekawostka - podobno podczas II Wojny Światowej była używana zamiast osocza, ponieważ ma bardzo podobny do niego skład. Brzmi poważnie! Ale czy to prawda? Nie do końca – skład wody kokosowej nie można porównać do osocza, ale faktycznie ma bardzo dobry skład elektrolitowy i była używana do krótkoterminowego dożylnego nawadniania gdy płyn fizjologiczny nie był dostępny. Może niekoniecznie polecam dożylnie – ale dojelitowo jak najbardziej 😊

Wrzody żołądka

Wykazano (niestety znów tylko w badaniach na szczurach), że podawanie wody kokosowej szczurom, u których wywołano wrzody żołądka spowodowało zmniejszenie obszaru objętego wrzodem. Co prawda trochę większe działanie miało mleko kokosowe, ale jednak woda kokosowa również zmniejszyła znacząco stan zapalny. Wynika z tego, że napój ten może zmniejszać stany zapalne w żołądku.

Nowotwory

American Institute for Cancer Research przeprowadził przegląd badań na temat wody kokosowej pod kątem działania przeciwnowotworowego. Niestety żadne badania nie potwierdzają takiego działania. Co prawda niektóre składniki tego napoju, jak np. selen mają działanie antyoksydacyjne i przeciwdziałają nowotworom w warunkach laboratoryjnych, ale selen zawiera dużo innych produktów, nie tylko woda kokosowa, więc nie ma ona jakiś specjalnych właściwości pod tym względem.

Cukrzyca, zaburzenia tolerancji glukozy

Wyniki badań wskazują, że u zwierząt chorych na indukowaną cukrzycę stwierdzono obniżenie stężenia glukozy we krwi oraz zmniejszenie stresu oksydacyjnego. Potencjalnie podobne działanie jest u ludzi, ale – potencjalnie.

A co z innymi cudownymi właściwościami?

Czy pomaga w chorobach autoimmunizacyjnych, alergicznych, odmładza, jest lekiem na kaca? Teoretycznie może ze względu na właściwości antyoksydacyjne, lecz działanie to raczej nie jest silne i na pewno nie udowodnione. Nie mniej jednak woda kokosowa dobrze nawadnia i jest świetną alternatywą dla słodzonych napojów. Należy jedynie zapamiętać, że nie jest to napój bezkaloryczny jak woda i trzeba zachować umiar! 😊

Ewa Trusewicz

Author: Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Autorka wielu publikacji w czasopismach specjalistycznych oraz popularnych. Prowadzi wykłady i szkolenia. Gość w audycjach radiowych i telewizyjnych. Jej zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Jednym z jej najważniejszych obszarów zainteresowań są choroby autoimmunologiczne. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym z chorobami autoimmunologicznymi Skupia się na indywidualności pacjenta. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie musi być "skrojone" pod daną osobę. Jej motto "Jedzenie jest naszym lekarstwem. dietaifitness.pl

zobacz artykuły