O tym, że organizm trzeba każdego dnia solidnie nawadniać nieustannie przypominają dietetycy. Norma wypijanych przez dorosłego człowieka płynów powinna oscylować w okolicy 2 litrów. Jeszcze więcej ciało potrzebuje, gdy fundujemy mu ostry wysiłek fizyczny albo wystawiamy na słońce.

 

Najlepsza do picia jest woda, ale jeśli mamy jej przesyt, można ją nieco ubarwić. Najważniejsze, by do tych sztuczek wykorzystywać naturalne składniki. Dzięki owocom i przyprawom, w zależności od pory roku, kolorową lemoniadą możemy wspierać odporność, intensywnym naparem rozgrzewać lub pełną magnezu czekoladą dodawać sobie energii. Zdecydowanie lepiej zrobić takie napoje w domu, bo te ze sklepowych półek mają w składzie sporo cukru i sztucznych barwników. Zatem do dzieła!

LEMONIADA JABŁKOWO-CYNAMONOWA

w zależności od pory roku może być podawana gorąca lub schłodzona

Składniki:

  • sok z limonki
  • sok i skórka z cytryny
  • 3 łyżki naturalnego miodu - można pominąć, jeśli wolimy bardziej orzeźwiający smak
  • łyżka startego imbiru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szklanka soku jabłkowego – 100% soku, bez cukru, najlepiej świeżo wyciskanego
  • 1,5 litra wody – do wyboru gazowanej lub gorącej

Sposób przygotowania:

Cytrusy sparzyć. Z cytryny zetrzeć skórkę. Limonkę pokroić na plasterki. Z obu cytryny i limonki wycisnąć sok. Wymieszać go z sokiem jabłkowym. Miód rozpuścić w 2 łyżkach wody - ważne, by nie był to wrzątek, bo w nim miód traci swoje zdrowotne właściwości. Płynny miód wymieszać z cynamonem i imbirem. Potem sok z owoców połączyć z miodem, dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać z wodą mineralną lub gorącą i przelać do karafki lub szklanek. Lemoniadę można zabrać na wynos, przed wypiciem trzeba tylko wstrząsnąć butelką, by wszystkie składniki ponownie się wymieszały.

ROZGRZEWAJĄCA HERBATA/ NAPAR MASALA - dobra na przeziębienie

Składniki:

 

    • 2 łyżeczki dobrej mocnej czarnej herbaty
    • szklanka wody
    • 1/3 szklanki mleka
    • łyżeczka cynamonu
    • łyżeczka miodu
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • pół łyżeczki kardamonu
    • pół łyżeczki mielonych goździków
    • szczypta pieprzu czarnego
    • pół łyżeczki anyżu
    • 2 -3 cm kawałek imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku

Sposób przygotowania:

Do małego garnka wlać wodę, dodać kolejno wszystkie przyprawy: cynamon, kardamon, goździki, pieprz, anyż. Imbir zetrzeć i również dodać do wody. Gdy napój zacznie się gotować wsypać herbatę, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Pod koniec wlać mleko ( część można spienić i zostawić do dekoracji). Gotową herbatę przecedzić i przelać do filiżanek lub szklanek. Gdy nieco przestygnie posłodzić miodem.

GORĄCA CZEKOLADA

Składniki:

    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 50 ml śmietany 30%
    • 150 ml mleka - może być roślinne
    • łyżka konfitury z wiśni lub malin
    • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Śmietanę i mleko przelać do garnka i zagotować. Do gorącej mieszanki dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia. Wymieszać tak, by czekolada całkowicie się rozpuściła. Ponownie podgrzać. Na dno filiżanki wyłożyć łyżkę konfitury. Wlać czekoladę. Oprószyć cynamonem.

Sylwia Majcher

Author: Sylwia Majcher

dziennikarka, blogerka i mama, której dzieci najbardziej lubią czarne oliwki i hummus. Absolwentka wielu kursów kulinarnych w Polsce i za granicą oraz studiów podyplomowych związanych z żywnością na warszawskiej SGGW. Kolekcjonuje książki kucharskie i przepisy z całego świata oraz kulinarne wspomnienia z podróży. W nowych miejscach zamiast muzeów odwiedza lokalne targowiska. Gotuje sezonowo, choć lubi smakowe eksperymenty. Swoimi przepisami dzieli się na blogu: kuchniawformie.pl

zobacz artykuły