Kasze należą do najtańszych i jednocześnie najzdrowszych produktów spożywczych. Ich niska cena jest odwrotnie proporcjonalna do jakości – kasze stanowią bardzo dobre źródło niezbędnych dla zachowania zdrowia składników odżywczych. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość błonnika, są sycące i mają średni indeks glikemiczny, co czyni je atrakcyjnymi dla osób odchudzających się.

Jaglana, gryczana, kuskus, bulgur, jęczmienna, orkiszowa czy owsiana – każda z nich różni się nieco na tle innych i każdą warto wprowadzić do codziennej diety. Im więcej różnych kasz będzie obecnych w jadłospisie, tym większa szansa na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne.

Dlaczego warto jeść kasze?

  • Kasze stanowią wartościowy dodatek do obiadu – warto wprowadzić kaszę do obiadów jako zamiennik ryżu i ziemniaków. Choć wcześniej wymienione produkty również są wartościowe i warte uwzględnienia w zdrowym jadłospisie, to kasze dostarczają innych składników mineralnych. Urozmaicenie zawsze popłaca i zwiększa szansę zarówno na pokrycie zapotrzebowania na makro i mikroelementy, ale też na utrzymywanie satysfakcji z jedzenia zdrowych posiłków przez zapobieganie nudzie
  • Kasze można przyrządzić na wiele różnych sposobów – w zdrowym jadłospisie może znaleźć się kasza przyrządzona w sposób wytrawny, ale również kasza na słodko. Świetnie nadaje się do tego kasza jaglana, która może być bazą pełnowartościowego śniadania.
  • Kasza jest dobrym kulinarnym „kołem ratunkowym” – ma długi czas przydatności do spożycia i nie wymaga specjalnych warunków przechowywania
  • Jest naturalnym produktem o niskim stopniu przetworzenia – proces przetwórstwa kaszy ogranicza się do stopnia jej oczyszczenia. W kaszy nie znajdziesz sztucznych konserwantów, wzmacniaczy smaku, a co zasługuje na szczególną uwagę – również soli.
  • Kasze dostarczają cynku, żelaza, potasu, magnezu i witamin z grupy B. Obecność tych składników w diecie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń neurologicznych, obniżonego nastroju, bezsenności czy rozdrażnienia. Dodatkowo te składniki sprzyjają utrzymaniu włosów i paznokci w dobrej kondycji.
  • Za sprawą dużej zawartości błonnika (od 5 do 8 g/100 g kaszy) przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co przyczynia się do profilaktyki miażdżycy i innych chorób układu krążenia
  • Regularne jedzenie kaszy sprzyja usprawnieniu perystaltyki jelit i może ułatwić spadek masy ciała. Przy zwiększeniu podaży kaszy w diecie, bardzo ważne jest równoczesne zwiększenie ilości spożywanych płynów. W przeciwnym razie nadmiar błonnika może prowadzić do zaparć.

Kasze to zdrowe produkty, który warto wprowadzić do codziennej diety. Jednak największe korzyści przyniesie rozszerzenie diety o różne rodzaje kasz. W ten sposób zyskasz najwięcej rozmaitych składników odżywczych, które w realny sposób pomogą Ci dbać o zdrowie. Na rynku pojawiają się produkty jak Multigrano, które oferują mieszankę różnych zbóż produkowanych z pełnego ziarna – to pomysł na wartościowe urozmaicenie tradycyjnych obiadów.

Wprowadzenie kasz do jadłospisu, to zdecydowanie dobry krok ku zdrowszemu stylowi życia!

Dr Lifestyle

Author: Dr Lifestyle

Dietetyk blogujący o zdrowym podejściu do zdrowego stylu życia, odchudzaniu bez nakazów i zakazów, pozytywnej motywacji, podróżach i tematyce kobiecej.

zobacz artykuły