Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Diety i fitness 2020-02-17

3 ćwiczenia, które warto włączyć w tym roku do swoich treningów

Nowy rok i postanowienia z nim związane zazwyczaj kojarzą nam się z odchudzaniem albo poprawą sylwetki. To

... Czytaj więcej...

Wiele osób z niewiadomych przyczyn odrzuca węglowodany z diety, ponieważ uważa....że przez nie tyje. Nic bardziej mylnego! Węglowodany, tak jak i pozostałe składniki: białko, tłuszcze i witaminy są potrzebne do prawidłowego odżywiania. Nie mówiąc już o procesie chudnięcia. Jeżeli chcesz schudnąć musisz jeść regularnie i Twoje porcje muszą być odpowiednio zbilansowane. To podstawowa zasada dojścia do wymarzonej sylwetki.

Obcinanie kalorii, restrykcyjna dieta lub usuwanie z niej węglowodanów na własną rękę zaburzy proces chudnięcia i spowolni metabolizm. Skutkiem końcowym będzie tycie, a nie chudnięcie. Nie tyjemy od węglowodanów, tylko od zbyt dużej ilości kalorii w stosunku do potrzeb naszego organizmu.

Czym są węglowodany?



Węglowodany to nic innego jak paliwo dla naszego organizmu. Jeżeli samochód nie będzie miał benzyny to nie pojedzie. Tak samo jest z naszym organizmem. Jeżeli nie będziemy dostarczać paliwa, to po jakimś czasie Poczujemy znużenie, rozdrażnienie, senność, złość, obojętność, a nasz organizm będzie wyniszczony. Węglowodany dzielimy na złożone i proste. W diecie powinny występować w około 50 - 65 % dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ich porcje nie powinny być mniejsze niż 35g węglowodanów na porcję, czyli: 30g kaszy, mąki czy ryżu = trzem łyżkom suchego produktu.

Najlepiej spożywać węglowodany złożone, ponieważ ich spożycie nie powoduje szybkiego wyrzutu insuliny do krwi. Energia z nich uwalnia się powoli i regularnie, dzięki czemu poziom insuliny we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. A to z kolei sprawia, że nie odczuwamy napadów głodu.

Do węglowodanów złożonych zaliczamy: mąki (pełnoziarniste, graham, orkiszowa), pieczywo (pełnoziarniste, gram, orkiszowe), ryż, wszelkiego rodzaju kasze, ziemniaki, makarony, płatki owsiane, granolę. Grube kasze i mąki, mają dużą zawartość błonnika, co znacznie poprawia perystatykę jelit. Natomiast węglowodany proste to przede wszystkim owoce. Ich zjedzenie powoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, czyli porządny i szybki zastrzyk energii. Dlatego najlepiej je jeść przed treningiem.

Podsumowując, aby chudnąć trzeba jeść z głową, czyli racjonalnie. We wszystkim należy zachować umiar. Jedz regularnie 5 posiłków dziennie co 3-4h i nie kończ ostatniego posiłku o godzinie 18:00! Ostatni posiłek może być zjedzony godzinę przed pójściem spać. Na twoim talerzu nie powinno zabraknąć białka, węglowodanów, tłuszczy i witamin. Węglowodany oprócz paliwa dostarczają nam także błonnika witamin z grupy B, magnezu, żelaza i cynku., więc jedz na zdrowie!

Szybki koktajl przedtreningowy:

Składniki:

  • 1 banan
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 250 ml maślanki

Wszystko razem zblendować i podawać zaraz po przygotowaniu.

Popularny stretching powoli chowa się w cień. Trendem 2017 roku stał się roller! Coraz częściej słyszymy o tym niepozornym wałku, który czyni cuda. Jeśli roluje się już Twój popularny youtuber, koledzy biegacze chwalą jego właściwości, a na siłowni strefa z „kolorowymi, piankowymi wałeczkami” jest oblegana niczym kasa w hipermarkecie to wiedz, że mamy nowy hit dla aktywnych!

Całkiem niedawno wpadły mi do ręki płatki jaglane i płatki owsiane bez gotowania. Jak to bez gotowania, zaczęłam się zastanawiać w sklepie? Przecież aby przygotować rano owsiankę lub jaglankę troszkę przy garach trzeba pomieszać. Długo nie trzeba było mnie namawiać i w moim koszyku wylądowały te produkty.

Musze Wam powiedzieć dziewczyny, że przygotowanie teraz jaglanki zajmuje mi jakieś 3 minuty. Czyli dokładnie tyle, ile ma czasu każda mama, aby zrobić śniadanie dla całej rodziny w dniu pracy :P Sprawdźcie moje sposoby na pyszne i zdrowe śniadania.

I.: Owsianka bez gotowania, czas przygotowania 5 minut

 

Pół szklanki płatków zalewamy ciepłą wodą lub mlekiem. W międzyczasie pokrojoną w kostkę pomarańczę karmelizujemy na patelni z dodatkiem odrobiny wody i łyżki miodu. Po ok. 2 minutach, do pomarańczy, która już pięknie wchłonęła miód dodajemy szczyptę imbiru i pół łyżeczki cynamonu. Całość mieszamy z płatkami i jemy! Smacznego!

II.: ryż z truskawkami.

Tym śniadaniem moje dziewczyny ostatnio się zajadają. Ta propozycja znakomicie sprawdzi się dla Fit łakomczuchów. 2 woreczki ryżu gotuję według instrukcji podanej na opakowaniu. Do garnka z małą ilością wody wsypuję całe opakowanie mrożonych np. truskawek, dodaję 3 łyżki miodu i gotuję truskawki na małym ogniu przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli powstaje zbyt dużo sosu truskawkowego wykorzystuję go np. do herbaty. Do miseczki wsypuję pół woreczka ryżu i polewam go truskawkami. Polecam też wersję z ulubionymi przyprawami np. cynamonem lub jogurtem naturalnym. Pychotka :) 

III.: wafle z domowym dżemem. 

To śniadanie pokochają małe niejadki. Wystarczy wysypać dziecku na talerzyk mini wafle ryżowe i pozwolić mu nabierać nimi ulubione dodatki np. domowej roboty dżem. Mnóstwo frajdy i nawet nie zauważycie jak talerzyk małego niejadka zrobi się pusty. Wafle ryżowe znakomicie sprawdzą się także jako przekąska na spacerze. Zabieracie je ze sobą?

IV.: dla osób, które nie lubią pieczywa lub nie mogą go spożywać. 

Chleb warto zastąpić pieczywem chrupkim lub krążkami ryżowymi. Takie proste i takie pyszne. Krążek ryżowy (opcja pierwsza) to kanapka z szynki z kurczaka, sałaty, pomidorków i oliwek. Tak pysznie wyglądające śniadanie zjadają nawet moje dziewczynki. Tyle tylko, że rozbierają ją na czynniki pierwsze i wszystko jedzą osobno :) Pieczywo chrupkie (opcja druga) posmarowałam jogurtem greckim i poukładałam na nim owoce. Całość można posypać cynamonem, polać miodem lub syropem z truskawek. Palce lizać.

V.: najszybsza jaglanka na świecie 

Jeżeli masz domowe jabłka na szarlotkę, które przechowujesz w słoiku, to wygrałaś, bo wystarczy, że wsypiesz do garnka takie jabłka, dodasz jednego banana i poddusisz całość przez około 5 minut. Po tym czasie dosyp do nich płatków jaglanych i pożywne śniadanie gotowe. Jaglankę możesz doprawić miodem i cynamonem. Natomiast jeżeli nie masz jabłek na szarlotkę od babci, to musisz pokroić jabłko w kosteczkę, wrzucić na patelnię i dusić razem z bananem przez 3 minuty. Dalej już wiesz co robić. Płatki, dodatki i chwila dla smakosza :)

Koszulki, spodenki i sandały poszły w niepamięć i leżą głęboko na dnie szafy. Wyciągamy swetry, ciepłe spodnie, podkoszulki i czapki. Zakrywamy się pod samą szyję. Już nikt nie zobaczy tego wałeczka na brzuchu, nad którym tak pracowaliśmy przed wakacjami aby go „spalić”. Teraz już nam mniej zależy, nikt tego przecież nie widzi, prawda? W trakcie zimy większość ludzi tyje, więcej lub mniej, ale jednak tyje.

Jednym z najpopularniejszych postanowień noworocznych jest włączenie treningów do swojego planu dnia. Wyciągamy więc sportowe buty z szafy, z piwnicy przynosimy kolorowe hantelki, kupujemy karnet na siłownię i… orientujemy się, że nie wiemy, jak dokładnie zacząć!

Trampoliny ustawione w ogrodach zwiastowały rewolucję, która w minionym roku ogarnęła całą Polskę. Wszyscy skaczą - od dzieci po dorosłych. Popularność Jumping Fitness’u, czyli aktywności na trampolinach osiągnęła olbrzymie rozmiary. Sprawdź, jakie korzyści płyną z tych skocznych ćwiczeń.

Całkiem niedawno serca polskich fit aktywniaków podbiła zumba. W ubiegłym roku jej miejsce zajął fitness na trampolinach (Jumping Fitness). Okazuje się, że skoczne ćwiczenia oprócz dobrej zabawy i odświeżenia wspomnień z dzieciństwa, przekładają się na poprawę naszej kondycji, sprawności i rytmiki.  W dodatku godzinny trening pozwala spalić aż 1000 kalorii!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji