Sezon na świeże warzywa z własnego ogródka powoli dobiega końca. Co zrobić, by mimo ograniczonego dostępu do warzyw uwzględnić je w swoim jadłospisie?

Czy warto jeść mrożonki?

Oczywiście! Stwierdzenie, że mrożone warzywa nie mają żadnych wartości odżywczych, jest nieprawdą. Na skutek mrożenia dochodzi do strat części witamin, ale nie można mówić o wyjałowieniu warzyw - nadal pozostają dobrym źródłem błonnika, składników mineralnych i… witamin.

Przemysłowe mrożenie następuje w krótkim czasie, co ogranicza straty witamin. Aby zachować więcej wartościowych składników, zadbaj o dwie najważniejsze zasady:

  • skróć czas od zakupu, do ponownego umieszczenia warzyw z zamrażarce
  • nie rozmrażaj warzyw przed rozpoczęciem gotowania - wyciągnij je z zamrażarki bezpośrednio przed wrzuceniem na patelnię czy do zupy

Ograniczenie zmian temperatury zamrożonych warzyw, zapobiega kolejnym stratom witamin.

Sezonowe warzywa jesienią

Określenie “warzywa sezonowe” w ostatnich latach straciło na wartości - większość warzyw jest dostępna całorocznie. Dzieje się tak za sprawą usprawnienia metod chłodniczych (np. zachowanie ciągu chłodniczego w trakcie transportu) i sposobów przechowywania warzyw.

Warzywa dostępne jesienią, to głównie:

  • bakłażan
  • brokuł
  • brukselka
  • burak
  • cukinia
  • dynia
  • grzyby
  • kalafior
  • kalarepa
  • kapusta
  • liściaste warzywa zielone
  • marchew
  • ogórek
  • papryka
  • pietruszka
  • por
  • ziemniaki

Jak przemycić więcej warzyw do diety jesienią

  • warzywne przekąski - pierwszym wyborem na przekąskę między posiłkami zazwyczaj są owoce, a istnieje wiele warzyw, które nawet w pojedynkę, bez żadnej dodatkowej obróbki stanowią satysfakcjonującą przekąskę (jeśli potrzebujesz czegoś bardziej sycącego, dodaj do warzywnej przekąski porcję nabiału)
  • warzywo do każdego posiłku - to nieco radykalna wskazówka, ale dla wielu osób okazuje się… najłatwiejsza do wprowadzenia. Niezależnie od tego, jak wygląda baza posiłku (czy to kanapka z waflami ryżowymi i dżemem, czy jajecznica, czy ryba z piekarnika), dodaj do niego zjadane osobno, dowolne, surowe warzywo
  • domowe frytki warzywne – można przyrządzić je z ziemniaków, batata, selera; na 300 g warzywa potrzebujesz łyżki oleju i aromatycznych przypraw np. oregano, kumin, papryka wędzona, pieprz, papryczka chilli, sól. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach, koniecznie na papierze do pieczenia
  • smoothie owocowe z dodatkiem zielonych warzyw liściastych np.: jarmuż, szpinak, natka pietruszki. Dobrą bazą zielonych koktajli jest mango lub banan
  • zupy krem - zupy krem to dobry sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety; w okresie jesienno-zimowym świetnie sprawdzą się treściwe zupy na bazie strączków z dodatkiem aromatycznych, rozgrzewających przypraw (korzeń imbiru, kurkuma); aby ułatwić sobie ich regularne gotowanie, przygotuj domową kostkę rosołową, która nadaje się do mrożenia

Domowa kostka rosołowa wegetariańska

Składniki na około kilogram gotowego produktu:

  • pieprz czarny w ziarnach – pół łyżeczki
  • ziele angielskie – 1 łyżeczka
  • tymianek – 1/3 łyżeczki
  • kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • lubczyk – 1 doniczka lub 2 łyżki suszonego lubczyku
  • liście laurowe – 5
  • rozmaryn – pół łyżeczki lub kilka gałązek świeżego
  • natka pietruszki – mały pęczek
  • imbir – 3 cm korzenia imbiru lub 1 łyżeczka
  • 1 mała cebula czerwona lub szalotka
  • czosnek polski – 2 ząbki
  • marchew – 0,5 kg
  • pietruszka – 1 duża
  • seler – około 200 g
  • por – 100 g
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 pomidory sparzone, bez skórki, pokrojone w kostkę (lub pół puszki)
  • 100 g soli morskiej (lub aptecznej niskosodowej)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • 150 ml białego wina (ewentualnie wody)

1. Wszystkie suche przyprawy zmielić w młynku do kawy lub zblendować

2. Posiekać cebulę, przecisnąć przez praskę czosnek, zetrzeć imbir i dodać do powstałej wcześniej mieszanki.

3. Dodać olej, ponownie zmiksować

4.Warzywa obrać, drobno posiekać, zblendować

5.Do garnka wlać odrobinę wina/wody (tak, by przykryło/a dno)

6.Umieścić w garnku wszystkie składniki, dolać 100 ml wody

7.Gotować przez około godzinę na bardzo małym ogniu, mieszając co 5 minut – bardzo łatwo doprowadzić do przypalenia masy. Po upływie 20 minut dodać pozostałą część wina/wody. Jeśli masa będzie się bardzo przypalać, dodawać małe objętości wody, co jakiś czas mieszając.

8.Całość zostawić do przestudzenia

9.Umieścić w kostkarkach na lód, zamrozić

Dr Lifestyle

Author: Dr Lifestyle

Dietetyk blogujący o zdrowym podejściu do zdrowego stylu życia, odchudzaniu bez nakazów i zakazów, pozytywnej motywacji, podróżach i tematyce kobiecej.

zobacz artykuły