Kręćcie pasty i dipy z warzyw, póki sezon na nie mamy najlepszy. Przydadzą się do kanapek, ryżowych wafli czy niemrawego pieczywa, z którego można zrobić grzanki. To także idealny sposób na wykorzystanie resztek, bo do pasty wszystko pasuje. Odważcie się zrobić własne roślinne masło czekoladowe, całkowicie bez konserwantów i sztucznych dodatków. Eksperymentujcie z modnym wciąż humusem, który lubi być naturalnie barwiony burakami albo szpinakiem. Ugotujcie domowy ketchup z cukinii i zróbcie wrażenie kawiorem z bakłażana. Pasty i dipy nigdy nie wychodzą z mody, warto więc mieć garść dobrych sezonowych przepisów na nie.

Domowe pasty rozkręcą przyjęcie. Różnorodny zestaw z powodzeniem zastąpi nudne przekąski. Można je podawać w małych słoiczkach, miseczkach lub w delikatnej porcji na stylowej łyżeczce. Pasty z warzyw będą właściwym towarzystwem dla wędzonych ryb, suszonych szynek i pieczywa.

Ketchup z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 cebule
  • 5 pomidorów malinowych
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki octu
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

    Sposób przygotowania:

    Cukinię i pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy sól i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy je na sitko, delikatnie odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do garnka. Dodajemy posiekaną cebulę, cukier, ocet i paprykę, a potem gotujemy około pół godziny na małym ogniu. Warzywa muszą zmniejszyć swoją objętość, a pozostała w nich woda – wyparować. Po tym czasie gorący sos należy rozdrobnić blenderem na gładki mus. Ketchup ostudzić i przelać do słoików albo miseczek. Jeśli chcemy mieć go dłużej, zakręcone słoiki musimy zapasteryzować.

    Masło czekoladowe z awokado

    Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • banan
  • łyżka kakao
  • łyżka miodu lub syropu z agawy/daktyli

    Sposób przygotowania:

    Awokado umyć, obrać, wyjąć pestkę, przełożyć do blendera, dodać banana i rozdrobnić na gładki mus. Mus wymieszać z kakao i miodem, przełożyć do miseczek i podawać.

    Kawior z bakłażana

    Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 4 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżej posiekanej papryczki chili
  • czerwona cebula
  • sól do smaku

    Sposób przygotowania:

    Bakłażany umyć, przekroić na pół, posypać szczyptą soli, skropić łyżką oliwy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na nim ułożyć pokrojone bakłażany. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut, do czasu aż bakłażan będzie miękki i lekko zarumieniony. Wyjąć, ostudzić. W tym czasie posiekać pietruszkę oraz miętę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimnego bakłażana również drobno pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić solą, chili, oliwą i sokiem z cytryny. Schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Kawior pasuje do zimnego drobiu i jajek.

    Pasta z zielonego groszku

    Składniki:

  • szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 50 g sera feta
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • pół ząbka czosnku
  • sól/pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki listków mięty

    Sposób przygotowania:

    W garnku zagotować wodę. Wrzucić groszek i gotować 3 minuty. Wyjąć, odcedzić, przełożyć do blendera. Dodać obrany czosnek, sok z cytryny, natkę pietruszki oraz miętę i jogurt naturalny. Zmiksować na gładki krem. Pasta jest dobra do świeżego i chrupkiego pieczywa.

Sylwia Majcher

Author: Sylwia Majcher

dziennikarka, blogerka i mama, której dzieci najbardziej lubią czarne oliwki i hummus. Absolwentka wielu kursów kulinarnych w Polsce i za granicą oraz studiów podyplomowych związanych z żywnością na warszawskiej SGGW. Kolekcjonuje książki kucharskie i przepisy z całego świata oraz kulinarne wspomnienia z podróży. W nowych miejscach zamiast muzeów odwiedza lokalne targowiska. Gotuje sezonowo, choć lubi smakowe eksperymenty. Swoimi przepisami dzieli się na blogu: kuchniawformie.pl

zobacz artykuły