Mają fundować dawkę pożądanego orzeźwienia i nie przytłaczać swoim ciężarem. Letnie desery najlepiej aby łączyły w sobie delikatność i wyrafinowanie. Niech będą poważną konkurencją dla ociekających bitą śmietaną i wypełnionych zbyt słodkim sosem łakoci. Wakacyjnych pokus wokół jest mnóstwo, ale Wy dajcie się uwieść tym wzmacniającym i dodającym energii słodyczom! Letnie desery mają wyjątkową słabość do sezonowych owoców. Nie może więc w nich zabraknąć soczystych malin, słodkich jagód czy moreli! Brzmi zachęcająco, prawda?

O czym warto pamiętać robiąc letnie desery?

  • Słodyczy letnim deserom niekoniecznie trzeba dodawać cukrem. Zamiast niego do puddingów i koktajli lepiej użyć dojrzałych bananów, miękkiej gruszki, soku jabłkowego lub suszonych owoców.
  • Aby letni deser był wartościowy i sycił na dłużej można skomponować go na bazie kasz, płatków osianych, żytnich czy jaglanych. Kasze po ugotowaniu nadają się do zmiksowania i serwowania w postaci musów czy puddingów. Płatki można podpiec lub skorzystać z opiekanych i posypać nimi – zamiast bakaliami - gotowy deser. Można je także zagnieść z mąką i olejem kokosowym i upiec szybkie ciasteczka lub dodać do ciasta na placuszki.
  • Letnie desery najlepiej przygotowywać na bazie sezonowych owoców. Jeśli na osiedlowym bazarku najwięcej jest malin – to je przynieśmy do domu. Połączone z gorzką czekoladą umilą deszczowe popołudnie, zapieczone pod kruszonką skuszą smakiem i aromatem. Gdy rzucą nam się w oczy drobne jagody, poprośmy sprzedawcę o solidną garść – przydadzą się do orzeźwiającego musu, sorbetu, tarty czy babeczek.
  • Jeśli zostanie nam nieco owoców, nie trzeba ich wyrzucać, lepiej zapakować do pudełka lub woreczka i zamrozić. Za kilka dni, gdy pojawi się ochota na coś słodkiego, wpasują się idealnie. Mrożone owoce zmiksowane z mrożonym bananem w ciągu kilku minut zmienią się w lekki sorbet. Podpieczone w piekarniku i posypane ulubionymi płatkami mogą zastąpić śniadanie.

Pudding z pęczaku z borówkami

Składniki:

  • pół szklanki suchego pęczaku
  • banan
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki soku jabłkowego
  • szklanka borówek
  • łyżeczka wanilii
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać i ugotować do miękkości. Odcedzić i przełożyć do blendera, dodać jogurt, sok jabłkowy, wanilię i banana. Wszystko zmiksować. Na dnie miseczek/filiżanek ułożyć kilka borówek, na nie wyłożyć kremowy pudding, całość obficie posypać borówkami i miętą. Jeśli deser ma być jedzony później, trzeba go przechowywać w lodówce.

Pieczone morele z kruszonką

Składniki:

  • 10 moreli

kruszonka:

  • 5 łyżek płatków żytnich
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • łyżka zimnego masła
  • łyżka cukru kokosowego
  • liście bazylii

Sposób przygotowania:

Morele umyć, przekroić na pół, wypestkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce powinny leżeć na skórce, tak by miejsce po pestce było na górze. Wszystkie składniki na kruszonkę, oprócz liści bazylii, przełożyć do miseczki i zagnieść tak, by mąka, płatki, cukier i masło dobrze się połączyły. Kruszoną posypać połówki moreli. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20 minut. Gorące posypać listkami bazylii. Można podawać z zimnym greckim jogurtem.

Rustykalna tarta orkiszowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 100 g zimnego masła
  • jajko
  • 3 łyżki płatków orkiszowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki malin

Sposób przygotowania:

Masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać mąkę i szybko połączyć z masłem. Wbić jajko, wsypać cukier i zagnieść ciasto. Gotowe przełożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie wyjąć je i rozwałkować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozwałkowane ciasto przenieść ostrożnie na blachę. Na środek ciasta wsypać maliny – zostawić około 3 -4 centymetrowe miejsce na bokach, które zawijamy do środka tworząc coś w rodzaju miseczki dla owoców wyłożonych na środku. Ciasto z boków ma być delikatnie zawinięte i przykrywać część malin. Na koniec owoce posypać płatkami orkiszowymi i blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 20-25 minut.

Sylwia Majcher

Author: Sylwia Majcher

dziennikarka, blogerka i mama, której dzieci najbardziej lubią czarne oliwki i hummus. Absolwentka wielu kursów kulinarnych w Polsce i za granicą oraz studiów podyplomowych związanych z żywnością na warszawskiej SGGW. Kolekcjonuje książki kucharskie i przepisy z całego świata oraz kulinarne wspomnienia z podróży. W nowych miejscach zamiast muzeów odwiedza lokalne targowiska. Gotuje sezonowo, choć lubi smakowe eksperymenty. Swoimi przepisami dzieli się na blogu: kuchniawformie.pl

zobacz artykuły