Solidna dawka witamin zakręcona w kolorowym koktajlu. Pożądana na poranne wzmocnienie i popołudniowe znużenie. Koktajl może zastąpić drugie śniadanie albo kuszące przekąski. Udaje się w nim skryć nielubiane warzywa, bo wymieszane ze słodkimi owocami zyskują nowe oblicze. Koktajle warto pić regularnie, szczególnie wiosną i latem, gdy do miksowania mamy najlepsze składniki.

Zanim zaczniemy tworzyć kolorowe mariaże, dobrze dowiedzieć się, jak to robić, by nasze koktajle miały sporo wartości odżywczych i witamin. Zatem do dzieła!

Dobra baza

Koktajl powinien mieć bazę – na przykład szpinak czy jarmuż i do nich dobrane dodatki. Lepiej nie przesadzać z ilością, by nie zakłócać smaku. W zielonych koktajlach warto miksować też rukolę, roszponkę czy inną ulubioną sałatę. Wytrwany smak dobrze zrównoważy jabłko, gruszka albo brzoskwinie. Orzeźwienia doda sok z cytryny. By w koktajlu przemycić jak najwięcej witamin nie można zapominać o dodaniu świeżych ziół. Garść zielonej pietruszki, kolendry, mięty, a nawet szałwii wzmocni ciało i smak.

Nie tylko woda

Same warzywa i owoce to nie wszystko. Koktajl potrzebuje płynu. Najłatwiej zrobić go na bazie zwykłej, niegazowanej wody, ale jeśli szukamy kremowej konsystencji, to lepiej dodać mleko. Ono dobrze zgra się z koktajlami do których dodajemy kasze, banany czy truskawki. Zielone koktajle lubią mleko kokosowe. Można też eksperymentować z dodatkiem zielonej i owocowej herbaty.

Czym słodzić?

Koktajl lepiej słodzić naturalnymi dodatkami. Dojrzałe owoce takie jak banany, śliwki, mango, ananasy mają tak dużo cukru, że spokojnie mogą zastąpić sztuczne słodziki. Zamiast nich można też użyć suszonych owoców – daktyli czy moreli.

Ważne białko

Jeśli koktajl ma być pełnowartościowym posiłkiem, trzeba dodać do niego białko. W tej wersji sprawdzą się orzechy, migdały , pestki słonecznika, siemienia, nasion chia. Śniadaniowy koktajl można wzbogacić ugotowaną kaszą jaglaną, płatkami owsianymi lub ryżem.

Krótki termin przydatności do spożycia

Koktajl najlepiej wypić zaraz po zrobieniu. Im dłużej go przechowujemy, tym więcej traci witamin. Jeśli jednak zamierzamy zabrać koktajl i wypić go w pracy czy szkole – dobrze przelać go do butelki z wkładem chodzącym. Dojrzałe owoce w ciepłej temperaturze mogą skwaśnieć.

Zainspiruj się!

1. Zielony koktajl na wzmocnienie

Składniki:

  • garść szpinaku albo jarmużu
  • szklanka soku jabłkowego
  • zielony świeży ogórek
  • sok z połówki cytryny
  • pół szklanka wody
  • łyżka świeżej kolendry
  • łyżka siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Siemię namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Szpinak umyć, ogórek obrać i pokroić na mniejsze części. Warzywa przełożyć do blendera, dodać kolendrę, sok z cytryny, namoczone siemię, zalać sokiem jabłkowym i wodą. Zmiksować, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły.

2. Orzeźwiający koktajl z selera naciowego i cytrusów

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • pół różowego grejpfruta
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść malin lub truskawek
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka świeżej mięty
  • łyżeczka miodu- opcjonalnie
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pomarańcze i grejpfruta obrać, usunąć białe błonki i pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Seler umyć, pokroić w kostkę. Cytrusy, maliny i seler przełożyć do blendera, dodać imbir, miętę oraz wodę. Zmiksować.

3. Deserowy koktajl z kaszy jaglanej i orzechów

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • dojrzały banan
  • łyżka daktyli
  • pół łyżeczki kardamonu

    Sposób przygotowania:

    Orzechy i daktyle namoczyć. Kaszę opukać, osuszyć, uprażyć na suchej patelni, a potem przełożyć do garnka. Wlać 1,5 szklanki wody i ugotować kaszę do miękkości. Kaszę przełożyć do blendera, dodać pokrojonego banana, kakao, miękkie daktyle i orzechy oraz kardamon. Wlać mleko kokosowe oraz wodę i zmiksować. Gdy koktajl jest zbyt gęsty, można dodać wodę lub mleko.

    4. Owocowy koktajl

     

     

     

     

     

    Składniki:

  • 2 szklanki jagód lub malin
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • banan
  • garść płatków owsianych
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • garść świeżej mięty
  • skórka z limonki

    Sposób przygotowania:

    Jagody lub maliny umyć, banana obrać ze skórki, pokroić. Składniki przełożyć do blendera, dodać jogurt, płatki i miętę. Wymieszać i zmiksować. Jeśli koktajl ma być bardzo zimny, można dodać do niego kilka kostek lodu. Przed podaniem posypać koktajl skórką z wyparzonej limonki.

Sylwia Majcher

Author: Sylwia Majcher

dziennikarka, blogerka i mama, której dzieci najbardziej lubią czarne oliwki i hummus. Absolwentka wielu kursów kulinarnych w Polsce i za granicą oraz studiów podyplomowych związanych z żywnością na warszawskiej SGGW. Kolekcjonuje książki kucharskie i przepisy z całego świata oraz kulinarne wspomnienia z podróży. W nowych miejscach zamiast muzeów odwiedza lokalne targowiska. Gotuje sezonowo, choć lubi smakowe eksperymenty. Swoimi przepisami dzieli się na blogu: kuchniawformie.pl

zobacz artykuły