Bombowa mieszanka smaków, czyli hummus z granatem!
Składniki:
- 1 opakowanie wafli ryżowych marki Sonko
- 200 g ugotowanej ciecierzycy lub odsączonej z zalewy z puszki 4 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody (lub zalewy z puszki)
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki kuminu rzymskiego
- sól
- owoc granatu
- winogrona
Przygotowanie:
Ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy. Całość ucieramy blenderem na gładką pastę.
Następnie dodajemy resztę składników: posiekany czosnek, sok z limonki, pastę tahini, szczyptę soli, oliwę, kumin i ucieramy blenderem na aksamitną masę. W zależności od preferencji dodajemy oliwę, wodę z gotowanej ciecierzycy lub zalewę i mieszamy do czasu uzyskania właściwej konsystencji pasty. Podajemy na waflach ryżowych z dużą ilością słodkich pestek granatu i listkami mięty.