Bombowa mieszanka smaków, czyli hummus z granatem!

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli ryżowych marki Sonko
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub odsączonej z zalewy z puszki 4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody (lub zalewy z puszki)
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól
  • owoc granatu
  • winogrona

Przygotowanie:

Ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy. Całość ucieramy blenderem na gładką pastę.

Następnie dodajemy resztę składników: posiekany czosnek, sok z limonki, pastę tahini, szczyptę soli, oliwę, kumin i ucieramy blenderem na aksamitną masę. W zależności od preferencji dodajemy oliwę, wodę z gotowanej ciecierzycy lub zalewę i mieszamy do czasu uzyskania właściwej konsystencji pasty. Podajemy na waflach ryżowych z dużą ilością słodkich pestek granatu i listkami mięty.

Author: Redakcja