Kolorowe kanapki to absolutne „must eat” tego sezonu :D Mamy na nie najlepsze sposoby. Z pieczywem Vega Lekkie prezentują się wybornie, a smakują nieziemsko pysznie. Zresztą sprawdźcie sami! Dziś serwujemy humus pietruszkowy!

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub odsączonej z zalewy z puszki
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody (lub zalewy z puszki)
  • sok z połowy limonki
  • sól
  • pęczek pietruszki
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy. Całość ucieramy blenderem na gładką pastę. Następnie dodajemy resztę składników: posiekany czosnek, sok z limonki, pastę tahini, szczyptę soli, oliwę, kumin oraz posiekaną natkę pietruszki i ucieramy blenderem na aksamitną masę. W zależności od preferencji dodajemy oliwę, wodę z gotowanej ciecierzycy lub zalewę i mieszamy do czasu uzyskania właściwej konsystencji pasty. Podajemy ze świeżymi ziołami i ulubionym pieczywem Vega Lekkie.

Smacznego!

Author: Redakcja