Codzienności trzeba dodać nieco kolorów, zatem postanowiliśmy to zrobić… na talerzu! Przed Wami Pani Papryka – w wersji „na bogato” ze złotymi ziarenkami kaszy jaglanej. Co powiecie na takie smakowitości?

Składniki na 2 porcje

  • 100 g kaszy jaglanej marki Risana
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy do wystygnięcia.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w mała kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w pół księżyce.

3. Do podsmażonych warzyw dodajemy przyprawy, następnie mieszamy całość z kaszą jaglaną.

4. Papryki przekrawamy na pół, dokładnie oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą połówkę faszerujemy kaszą z warzywami.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki pieczemy około 35-40 min. Gotowe papryki posypujemy obficie natką pietruszki.

Smacznego!

Author: Redakcja