Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Wasze przepisy 2020-05-22

Mega Burger z kaszą Fit Lunch

Mega vege burger od jedz.pysznie skradnie Wasze serca i podniebienia. 

Do wykonania burgera

... Czytaj więcej...

Składniki:

100g kaszy jaglanej marki Sonko 

200 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego 

laska wanilii


miód


migdały

masło 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym z dodatkiem wanilii, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Ugotowaną zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy łyżeczkę miodu i mieszamy. 

Na patelni na łyżce masła podsmażamy migdały, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę miodu i mieszamy.
Do dwóch miseczek przekładamy jaglankę, dodajemy podsmażone orzechy wraz z miodem. 

Smacznego!

Składniki:

Pieczywo lekkie marki Sonko 

3 pory


3 ziemniaki


100 ml białego wina 

1 litr bulionu warzywnego 

sól, pieprz 


masło


oliwa 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodajemy pokrojone warzywa (por i ziemniaki ) smażymy od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy białe wino i zostawiamy na małym ogniu przez kilka minut. 

Podsmażone warzywa zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy około godziny. Zupę miksujemy na gładki krem. 

Podajemy z pieczywem lekkim i świeżymi ziołami. 

Smacznego!

Składniki:

Pieczywo lekkie marki Sonko 

puszka pomidorów


2 ząbki czosnku


papryczka chilli 

pół cebuli


sól, pieprz


pół łyżeczki oregano 

pół łyżeczki bazylii 

świeża bazylia 

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojona papryczkę chilli.
Do garnka z cebulą i czosnkiem wlewamy pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu do całkowitego zredukowania płynów. 

Gotową pastę przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina cukru. Studzimy Podajemy z pieczywem lekkim ozdabiając listkami świeżej bazylii. 

Smacznego!

Składniki: 

Ryż basmati marki Sonko

1 kg wołowiny


pół łyżeczki papryki

pół łyżeczki mielonego imbiru 

sól, pieprz, oliwa

ulubione warzywa lub strączki my użyliśmy
groszek oraz paprykę pomidory koktailowe  mix  sałat ,pietruszkę i limonkę, oliwę
sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Dzień wcześniej pieczemy mięso. Kawałek mięsa wołowego marynujemy w oliwie i przyprawach, odstawiamy na 2 godziny, po czym pieczemy w 100 stopniach około 3 godzin.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy. 

Na talerzu układamy cienkie plastry wołowiny, pokrojone warzywa i ryż. Całość obsypujemy ulubionymi ziołami, sokiem z limonki i oliwą.
Smacznego! 

 

Składniki:

100 g ryżu risotto marki Sonko

1 mała cebula

1,5 l bulionu warzywnego 100 ml białego wina masło
oliwa

parmezan

1 pierś z kurczaka pomidor

bazylia

ser mozarella

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie z dodatkiem masła szklimy cebulę a po chwili dodajemy ryż. Ryż powinien stać się przezroczysty, gdy tylko się to stanie wlewamy wino i czekamy aż całkowicie się wchłonie.

Następnie małymi dawkami dolewamy gorący wywar, od czasu do czasu mieszając i tak do odpowiedniej miękkości ryżu. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę tartego parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka kroimy w 2 cm plastry, przyprawiamy solą i pieprzem.
Pomidora kroimy w drobną kostkę, bazylię siekamy, oba te składniki mieszamy. Ser mozarellę kroimy w plastry.
Na blaszce układamy plastry kurczaka na nich pomidorową salsę i plaster sera. Zapiekamy 30 min w 180 stopniach.
Risotto podajemy z zapiekanym kurczakiem i świeżymi ziołami.

Smacznego! 

Bardzo często słyszę to pytanie. To jasne, że robiąc coś oczekujesz określonych efektów. Poświęcasz czas i energię, wiec chcesz coś w zamian. Jak najbardziej zgodzę się z Tobą, że zmiany powinny zajść i obie chcemy, by zaszły jak najszybciej. 
Jest jednak szereg czynników wpływających na to, kiedy uda Ci się zobaczyć pierwsze efekty Twojej pracy. Zaczynając od zależnych od Ciebie, jak Twoja regularności, a kończąc na niezależnych jak predyspozycje organizmu. 



Bez względu jednak na wszystko mogę zagwarantować Ci jedno, że przy regularnych i długotrwałych zmianach nawyków żywieniowych oraz treningach, zmiany (nie ważne, jakie byś sobie nie zażyczyła) będą. 

Zatem zacznij od kuchni. Jedz zdrowo, różnorodnie i lekko. Wprowadź w swoją dietę produkty bogate w witaminy, minerały. Ich źródła znajdziesz oczywiście w owocach i warzywach, ale też rybach, kaszach, ryżach, jajach i orzechach. Postaw na produkty nie przetworzone, a jeśli twój styl życia nie pozwala Ci na samodzielne przygotowanie wszystkiego pozwól sobie na szybką ale wciąż zdrową przekąskę w formie batona proteinowego czy wafla w czekoladzie.

Ćwicz regularnie. Dobierz taką formę aktywności, która sprawi ci radość. To zdecydowanie zwiększy Twoje szansę na pozostaniu właśnie w tej formie ruchu na dłużej. Wprowadzaj też urozmaicenia do swoich ćwiczeń. Nasz aparat ruchu lubi zmiany a monotonia szybko nas nudzi i nie przynosi nowych efektów ćwiczeń.

Nawodnienie. To trzeci filar odpowiadający za nasze wyniki, zaraz obok diety i ćwiczeń, a często go pomijamy. Dobrze nawodniony organizm pracuje sprawnie jak naoliwiona maszyna. Powszechnie wiadomo, że bez jedzenia wytrzymamy dłużej niż bez picia. Czemu zatem tak często zapominamy o tym by pić wodę? Dodatkowo woda jest również świetnym źródłem minerałów. Wybierz odpowiednią dla siebie.

O efektach mogę Cię zapewnić, jednak niestety nie mogę podać dokładnej, ani przybliżonej daty osiągnięcia przez Ciebie wyznaczonego celu. To bardzo zmienna i zależna sprawa.

Po prostu działaj, dbaj o siebie i pracuj. Bądź w tym regularna, konsekwentna i nie zrażona drobnymi potknięciami. Zdrowy organizm zawsze jest piękny, a pewne sprawy wymagają po prostu czasu 

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji