Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Lifestyle 2019-11-18

Na grzyby!

Nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe – grzyby. O tej porze roku stają się istotnym elementem

... Czytaj więcej...

Aromatyczne i rozgrzewające zupy to jesienny #musteat  :) Kochamy buliony serwowane na milion sposobów, a dla Was przygotowaliśmy dziś zupę z kaszą orkiszową. Zdejmijcie płaszcze i czapki! Siadajcie do stołu. Jest pysznie. <3

Fuerteventura w grudniu. Słońce nieśmiało przebija się zza chmur, wiatr kaprysi i nie może się zdecydować, jaką skalę osiągnie. Termometr, jak zawsze zimą na Wyspach Kanaryjskich przez cały dzień nie pokaże więcej niż 20 stopni. W dziecięcym basenie przy hotelu jednak tłum. Choć woda nie jest podgrzewana, maluchy nie protestują. Organizują zawody na zjeżdżalni i wyścigi gumowych łódek. Dress code basenowy, czyli strój, spodenki, jeśli młodsze dziecko to wystarcza pielucha. Słychać przekrzykiwania po angielsku i szwedzku. Żadnego słowa po polsku, choć obsługa mówi, że prawie połowa gości na urlop przyleciała z Warszawy. Polskie dzieci da się jednak zauważyć, są ubrane w długie spodnie, bluzy i koniecznie czapki chroniące przed wiatrem. W basenie ani morzu nie wykąpią się ani razu w czasie tygodniowych wakacji. Ekstrawagancją będzie jeśli zmoczą nogi. Bez skarpetek.

Jesień zjawiła się prawie niepostrzeżenie bo nadal jest ciepło i przyjemnie chociaż coraz częściej zjawiają się wietrzne i deszczowe dni. No i światła niestety mamy coraz mniej.

Jesień ma swoje wymagania. Bywa kapryśna i nieznośnie siąpi deszczem. Jeśli jest w lepszym nastroju, pozwala łaskawie przebić się promieniom słońca. Zawsze chce, by szurać pod stopami liśćmi, które z premedytacją zrzuca z drzew. Lubi łobuzerskie skoki przez kałuże i mobilizuje do wyciągania z zakamarków szafy szalików. W sumie to nie ma co na nią narzekać. Potrafi zachwycać kolorami pełnymi uroku i wyraża zgodę na szaleństwo w kuchni. To pora, gdy w jadłospisie zaczynają rządzić aromatycznie rozgrzewające dania.

Uwielbiam łososia i uwielbiam jego połączenie z koperkiem. Lubię też suszone pomidory, a tam gdzie suszone pomidory, koniecznie muszą znaleźć się oliwki. Gdyby dodać do tego czarny ryż jaśminowy, powstaje pyszne, pożywne i bardzo sycące danie, które z powodzeniem możemy zjeść na ciepło lub na zimno zapakowane w lunchbox. Zachęciłam was?

Uwielbiam jesień. Między innymi za ciepłe swetry, wieczorne kakao i …dynię! W szczególności dynię Hokkaido, ponieważ wyróżnia ją intensywniejszy, słodszy smak, jej kolor oraz to, że nie trzeba obierać jej ze skóry, co gwarantuje oszczędność czasu. Sezon na dynię właśnie trwa, a ja przychodzę do Was z pomysłem na jej wykorzystanie. Placuszki, które stworzyłam przypadły do gustu zarówno tym najmłodszym, jak i nieco starszym. Są rewelacyjne, ponieważ świetnie smakują na ciepło i na zimno, a dodatkowo są bardzo sycące i zdrowe! Czego chcieć więcej? Zapraszam!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji