Moda na superfoods trwa w najlepsze! Popyt na produkty, które dostały te zaszczytne miano nieustannie rośnie. Ale czym właściwie jest superfoods i co możemy do tego zaliczyć?
Pod pojęciem superfoods kryje się tak naprawdę mnóstwo znanych artykułów spożywczych. Są to te produkty, które zawierają nieprzeciętnie dużo składników odżywczych, antyoksydantów, witamin i soli mineralnych. Zanim dany produkt zostanie włączony na listę superfoods, musi przejść badania. Warto podkreślić, że superfoods to nie jedynie chwilowy trend. Sięgając po żywność z tej kategorii, mamy pewność, że dbamy o swoje zdrowie. Nie ma jednej listy produktów, bo grupa jest niesamowicie duża. Są w niej produkty polskie, które bez trudu znajdziemy w najbliższym sklepie. Nie brakuje też bardziej egzotycznych, jakie dopiero odkrywamy w naszej strefie klimatycznej. Przybliżmy sobie kilka pozycji wchodzących w skład superfoods.
1. Warzywa
Ta pozycja nie powinna nikogo dziwić. Od lat kładzie się duży nacisk na to, by pojawiały się w naszej diecie. Wśród warzyw jest sporo takich, które mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i zyskały miano superfoods. Są to przykładowo: dynia, jarmuż, szpinak, kapusta, buraki.
2. Owoce
Owoce są drugą obszerną grupą, w której nie brakuje tych posiadających bogactwo różnych witamin i związków. Wymienić można m.in. jabłka, śliwki, truskawki, malinę, czy żurawinę.
3. Orzechy i nasiona
W orzechach, zwłaszcza w orzechach włoskich, jest mnóstwo kwasów omega-3. Oprócz tego znajdują się magnez, kwas foliowy, błonnik i białko. Chociaż są tłuste, zawierają jedynie zdrowe tłuszcze, więc nie tuczą. Równie wartościowe są nasiona i pestki, jak siemię lniane, sezam, czy słonecznik.
4. Tłuste ryby
Tutaj również mamy ogromne ilości kwasów omega-3. Dodatkowo ryby są źródłem białka. Aby mieć pewność, że przyjmujemy duże dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych, stawiajmy na takie gatunki ryb, jak łosoś czy makrela.
5. Miód
Właściwości leczniczych i odżywczych nie brakuje również, kiedy spojrzymy na miód i produkty pszczele. Są źródłem probiotyków, enzymów, antyoksydantów, minerałów i witamin.
6. Kasza jaglana
Nie bez powodu przez wiele wieków proso, z którego powstaje kasza jaglana, było jednym z podstawowych składników diety. Kasza jaglana podobnie jak poprzednie produkty spożywcze ma mnóstwo witamin, zwłaszcza z grupy B, a także sporo soli mineralnych i białka.
7. Surowe kakao
Fani czekolady pewnie się uśmiechają, ale niestety nie chodzi tu o słodki przysmak. Mowa o surowych ziarnach kakaowca lub surowej czekoladzie. W takiej wersji kakao zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, enzymów i witamin.
8. Nasiona chia
To przykład superfoods, które w naszym kraju dopiero zyskuje na popularności. To prawdziwa skarbnica witamin i antyoksydantów. Nasiona chia możemy dodać do jogurtu, sałatek, obiadu. Albo sięgnąć po wafle SONKO, które oprócz dodatku chia zawierają wiele innych nasion i ziaren.
9. Jogurt naturalny
Jogurt naturalny bez cukru i innych dodatków, zawiera mnóstwo probiotyków, które są nieocenione dla naszej odporności i funkcjonowania jelit.
10. Kiszonki
Podobnie jak jogurty zawierają priobiotyki. Oprócz tego jest w nich sporo witamin.