Zdrowe i pyszne słodycze to nie tylko te bazujące na wymyślnych składnikach. Możesz zrobić je z produktów, które są stałym elementem Twojej kuchni. Mam dziś dla Ciebie jedne z moich ulubionych, prostych w wykonaniu babeczek, które zrobisz ze zwykłego białego ryżu. Co więcej, gwarantuje Ci, że już po pierwszym kęsie pokochasz ich smak!

Babeczki ryżowe z malinami nawet i mnie zaskoczyły. Jedząc je zapominam, że ich głównym składnikiem jest zwykły, ugotowany ryż. Babeczki smakiem i konsystencją przypominają serniczki jaglane. W sumie, wielu moich znajomych je z nimi myli, gdyż nie spodziewają się, że można zrobić coś słodkiego z ryżu. Co więcej, słodycz, która tak bosko smakuje!. Delikatny smak babeczek skontrastowałam z soczystymi, lekko kwaskowatymi malinami, które według mnie pasują tu idealnie. Jeśli chcesz, użyj innych owoców lata - jeżyn, porzeczek czy borówek. Będzie nadal pysznie!

Babeczki ryżowe z malinami

(12 sztuk)

  • 200 g ryżu do risotto Sonko (możesz użyć każdego białego)
  • 300 g banana (waga bez skórki)
  • 100 g syropu klonowego / miodu
  • 40 rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki kokosowej

dodatkowo: maliny (lub inne owoce)

Ryż gotuję do miękkości w wodzie, na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowany,przestudzony ryż blenduję z pozostałymi składnikami na gładką masę. Masę przekładam do formy na muffiny wysmarowanej olejem. W każdą z babeczek wbijam 3-4 maliny. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego dp 180 st C (termoobieg) na ok.25-30 min.

Smacznego!

Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

Author: Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

trener kulinarny, malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się z Wami na prowadzonym przez siebie blogu: truetastehunters.com
Na swoim koncie ma już dwie roślinne książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne w najlepszych studiach w Polsce oraz gości w telewizji śniadaniowej oraz radio, gdzie zdradza tajniki zdrowej kuchni.

zobacz artykuły