Batoniki! Kto ich nie lubi? Szczególnie takich, które łączą w sobie pyszny smak i zdrowie. Co więcej, które sprawdzą się idealnie jako przekąska po treningu. Takie są właśnie te batoniki! Pełne ziaren i roślinnego białka. W dodatku, banalnie proste w przygotowaniu. To przepis, który polubi każdy nie lubiący godzinami siedzieć kuchni, a jednocześnie chcący zjeść coś wyjątkowego, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość białka. Co więcej, wegańskiego i nie zawierającego w sobie ani grama glutenu i cukru.

Wszelkiego rodzaju zdrowe batoniki to słodycz, którą staram się zawsze mieć w domu. Robi się je niezwykle szybko, długo zachowują świeżość (do tygodnia), a co najważniejsze stanowią słodką i jednocześnie pełnowartościową przekąskę, którą mogę zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. Ta zdrowa słodycz to także dodatkowe doładowanie energetyczne, gdy ciało i umysł odmawia posłuszeństwa.

A że dużo trenuję i potrzebuję dużej ilości pełnowartościowego białka, bardzo często stawiam na zdrowe przekąski zawierające komosę ryżową, która posiada wszystkie potrzebne nam aminokwasy. Wrzucam ją nawet do batoników! Tak! Bo komosę można jeść także na słodko, a jej orzechowy posmak wspaniale uzupełnia smak słodyczy. Odkąd więc po raz pierwszy spróbowałam batoników z komosy ryżowej, stały się one moim numerem jeden - idealną przekąską po treningu!

Potreningowe batoniki z komosy ryżowej

  • 100 g komosy ryżowej 3 kolory od Risana
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 250 g banana (waga bez skóry)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g syropu daktylowego
  • 100 g masła orzechowego
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3-1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Komosę ryżową gotuję na miękko w mleku (ok. 20-30 min), na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając. Ugotowaną komosę pozostawiam do ostudzenia. Banany, masło orzechowe,syrop daktylowy blenduję na gładką masę. Do masy dodaję komosę ryżową, pozostałe składniki i dokładnie mieszam, najlepiej rękoma. Masę na batoniki przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (20x20cm). Całość wyrównuję i bardzo mocno przygniatam do spodu. Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) na ok. 30 min. Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batoniki i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batoniki przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia!

Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

Author: Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

trener kulinarny, malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się z Wami na prowadzonym przez siebie blogu: truetastehunters.com
Na swoim koncie ma już dwie roślinne książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne w najlepszych studiach w Polsce oraz gości w telewizji śniadaniowej oraz radio, gdzie zdradza tajniki zdrowej kuchni.

zobacz artykuły