Kto nie kocha placuszków? A co dopiero tych, które łączą w sobie wyjątkowy smak i wartości odżywcze? Takie są właśnie te placuszki z rabarbarem, których bazą jest królowa kasz - kasza jaglana.

Tak proste i pyszne w wykonaniu, że polecam zrobić ich podwójną porcję, by móc zapakować je w lunchbox i zabrać ze sobą na piknik, lub do szkoły i pracy. Na zimno smakują równie znakomicie!

Kto nie kocha rabarbaru i kaszy jaglanej? A jeśli nie kocha, zaraz to zrobi, gdyż połączenie delikatnej w smaku kaszy i wyraźnego, kwaskowatego rabarbaru jest czymś doskonałym. Ową doskonałość zamknęłam w zwykłych placuszkach, którymi możesz raczyć się na śniadanie, obiad czy kolację i to bez wyrzutów sumienia, gdyż słodkość ta to samo zdrowie. A jeśli zapas placuszków się skończy, szybko możesz dorobić następną porcję, gdyż zrobienie ich jest banalnie proste i nie potrzebujesz do tego wymyślnych składników. Możesz także sam pobawić się smakiem. Nie lubisz pomarańczy? Pomiń ją! Dodaj więcej cynamonu lub wzbogać swoje placuszki o mielony kardamon czy gałkę muszkatołową. Zamiast masła orzechowego wrzuć tahini lub rozpuszczony mus kokosowy. Baw się smakiem i stwórz swój ideał placuszków! Ja Ci dziś podaję przepis na mój :) 

 

Placuszki jaglane z rabarbarem

ok. 7 placuszków

  • 100 g kaszy jaglanej Risana
  • 200 ml mleka roślinnego (do ugotowania kaszy) + 80 ml do rozrzedzenia masy
  • 50 g masła orzechowego
  • 80-100 g ksylitolu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 20 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 40 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
  • 100 g rabarbaru pokrojonego w 1 cm kostkę

dodatkowo: olej do smażenia i ulubione dodatki do placuszków

Kaszę jaglaną gotuję według podstawowego przepisu w mleku roślinnym.

Ugotowaną, przestudzoną kaszę blenduję na gładko z resztą mleka roślinnego i wszystkimi składnikami oprócz rabarbaru.

Wrzucam rabarbar i mieszam.

Na patelni, na niewielkie ilości oleju smażę placuszki z obu stron na rumiano (ok. 1 czubata łyżka ciasta na jeden placek), uważając, by się nie przypaliły. Obracam je wtedy, gdy widzę, że po brzegach się ścinają.

Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

Author: Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

trener kulinarny, malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się z Wami na prowadzonym przez siebie blogu: truetastehunters.com
Na swoim koncie ma już dwie roślinne książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne w najlepszych studiach w Polsce oraz gości w telewizji śniadaniowej oraz radio, gdzie zdradza tajniki zdrowej kuchni.

zobacz artykuły