Dobrze mieć w swoim kulinarnych repertuarze nieskomplikowane w wykonaniu, nie wymagające wymyślnych składników przepisy. Tak proste, że aż wstyd ich nie zrobić. Tym bardziej, że w zamian za 5 min pracy, otrzymasz pięknie pachnący i pyszny, a co najważniejsze - zdrowy wypiek. Tak więc - zakasujemy rękawy i bierzemy się do roboty. Smak tych babeczek ryżowych z bananem, masłem orzechowym i figami powali Cię na kolana!

Kiedy mam ochotę upiec coś słodkiego, a w domowej spiżarni panuje pustka, z racji wielkich zapasów mrożonych dojrzałych bananów, stawiam na wszelkiego rodzaju babeczek, ciastek i chlebków bananowych.

Nikt nigdy z tego powodu nie narzeka, gdyż zarówno ja, jak i moi bliscy jesteśmy miłośnikami wypieków pachnących bananem, niezależnie w jakiej postaci i z jakimi dodatkami by nie były. Moja zamrażalka jest więc pełna bananów. Tak na wszelki wypadek, gdyby komuś w nocy przyśnił się zapach pieczonych bananów, a zachcianka byłaby tak silna, że nie dałaby czasu bananom na dojrzenie.

Rano można zakasać rękawy i upiec proste babeczki ryżowe z bananem, masłem orzechowym i figami.

Babeczki ryżowe z bananem, masłem orzechowym i figami

(ok. 10 babeczek)

  • 150 g ryżu białego okrągłego Risana
  • 300 g banana (waga bez skórki)
  • 100 g masła orzechowego
  • 50 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 6 dużych fig, pokrojonych w niewielką kostkę

Ryż gotuję według podstawowego przepisu. Pozostawiam do ostudzenia. Wszystkie składniki oprócz ryżu i fig blenduję na gładką masę. Dodaję ryż oraz figi i mieszam.

Masę przekładam do formy z wgłębieniami na muffiny wysmarowanymi olejem. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) na ok. 30 min (do zarumienienia się babeczek).

Babeczki pozostawiam w formie do ostudzenia.

Smacznego!

 

 

Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

Author: Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

trener kulinarny, malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się z Wami na prowadzonym przez siebie blogu: truetastehunters.com
Na swoim koncie ma już dwie roślinne książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne w najlepszych studiach w Polsce oraz gości w telewizji śniadaniowej oraz radio, gdzie zdradza tajniki zdrowej kuchni.

zobacz artykuły