Hej! Dzisiaj przychodzę do Was z lekkim a jednocześnie sycącym pomysłem na bezmięsny obiad! Będzie zdrowo, szybko i jak zawsze pysznie! Zaczynamy?

Do przygotowania około 10 średniej wielkości kotletów potrzebujemy:

  • Woreczek 100 g kaszy jaglanej marki Risana
  • 50 g soczewicy czerwonej
  • 100 g brokułu
  • jajko
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • mąka (do podsypania i formowania kotletów)
  • sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedziłam Ii odłożyłam do wystygnięcia.

Suchą soczewicę przepłukałam pod bieżącą wodą do momentu aż ściekająca woda nie była mętna.

Soczewicę zalałam 200 ml wody, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam do momentu całkowitego wchłonięcia wody. Tak przygotowana soczewicę wymieszałam z kaszą jaglaną, przyprawiłam do smaku, dodałam oliwę, drobniutko pokrojony świeży brokuł i jajko.

Masę wymieszałam i dłońmi formowałam kotlety.

Jeśli masa będzie zbyt luźna, polecam dodać mąkę. Kotlety układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 35 minut w funkcji “termoobieg” w 160 st. Smacznego!

Author: Justyna Gomułka