Dziś proponuję Wam pierniczkową jaglankę, która czaruje smakiem i zapachem! Smakuje świetnie na ciepło, jako śniadanie lub na zimno, jako deser! Zapraszam!

Do przygotowania dwóch porcji potrzebujemy:

  • 100 g (jeden woreczek) kaszy jaglanej marki Risana
  • 400 ml mleka (dowolnego np. krowiego, kokosowego, sojowego)
  • 50-60 g miodu pszczelego
  • 8 suszonych śliwek
  • garść rodzynek
  • 30 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (domowej lub gotowej)

    Sposób przygotowania:

    Kaszę opłukałam kilka razy pod bieżącą wodą, następnie rozcięłam woreczek i wysypałam kaszę do rondelka z mlekiem.

    W międzyczasie, na suchej patelni prażyłam orzechy laskowe do momentu, aż łupinki orzechów zaczną pękać. Orzechy pozbawiłam łupinek za pomocą suchej ściereczki, a następnie pokruszyłam je i odstawiłam do ostygnięcia.

    Gdy kasza wchłonęła cały płyn, dodałam miód, pokrojone w drobną kostkę śliwki, rodzynki i przyprawę do piernika.

    Wymieszałam i przełożyłam do miseczki. Podałam z jabłkiem, oprószyłam cynamonem i pokruszonymi orzechami laskowymi. Smacznego!

Author: Justyna Gomułka