Uwielbiam łososia i uwielbiam jego połączenie z koperkiem. Lubię też suszone pomidory, a tam gdzie suszone pomidory, koniecznie muszą znaleźć się oliwki. Gdyby dodać do tego czarny ryż jaśminowy, powstaje pyszne, pożywne i bardzo sycące danie, które z powodzeniem możemy zjeść na ciepło lub na zimno zapakowane w lunchbox. Zachęciłam was?

Jeśli tak, to zapraszam po ten niezwykle łatwy przepis!

Składniki:

  • Woreczek 100g czarnego ryżu jaśminowego marki Risana
  • Świeży filet z łososia (ok 140g)
  • Koperek świeży lub suszony
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwek zielonych
  • przyprawy: sok z 1 cytryny, łyżka oliwy, mała szczypta chili, szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Filet z łososia zamarynowałam przez pół godziny w mieszance oliwy, soku z cytryny, chili, soli himalajskiej i koperku. Następnie usmażyłam go, odejmując skórę. Gdy ostygł, poszarpałam na mniejsze kawałki. Ryż ugotowałam według instrukcji podanej na opakowaniu. Pomidory suszone i oliwki pokroiłam. Wszystkie składniki wymieszałam z posiekanym świeżym koperkiem i przełożyłam do lunchboxa. Prawda, że proste?

Author: Justyna Gomułka