Dzisiaj zapraszam Was na lekką propozycję obiadową! O czym mowa? Cukinietti z kurczakiem i nerkowcami. Cukinietti? Tak po prostu nazwałam spaghetti z cukinii.

Składniki na 3 porcje:

  • 2 małe cukinie
  • 500 g polędwiczek drobiowych (filet również się nada)
  • 100 g Mixu quinoi (komosy ryżowej) z ryżem basmati marki Risana
  • sól
  • garść nerkowców
  • pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Mix quinoi z ryżem basmati przygotowałam zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

2. W międzyczasie polędwiczki z kurczaka umyłam, pokroiłam w kostkę, a następnie usmażyłam na oliwie z oliwek do zrumienienia.

3. Cukinie umyłam i za pomocą widocznej na zdjęciach końcówki zrobiłam spaghetti.

4. Tak przygotowaną cukinię oprószyłam solą i odstawiłam, aby puściła sok i pozbyła się goryczki. Nadmiar wody odcisnęłam ręcznikiem papierowym, a cukinię wrzuciłam na patelnię z wcześniej usmażonym kurczakiem. Doprawiłam szczyptą pieprzu cayenne i wymieszałam.

5. Na koniec dodałam mix quinoi z ryżem basmati i ponownie wymieszałam.

6. Podawałam z pokruszonymi orzechami nerkowca.

Author: Justyna Gomułka